Incendii în Franţa: pompierii europeni rămân mobilizaţi în sud-vest

Incendii în Franţa
Incendii în Franţa
16 august 2022, 20:54

Cei 146 de ”strazacy” polonezi, asistaţi de 21 de vehicule, 141 de ”Feuerwehrleute” germani şi austrieci şi 77 de pompieri români au fost desfăşuraţi săptămâna trecută în această zonă de pe coasta atlantică, în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, creat în 2001.

Un sprijin apreciat în contextul în care focul ”continuă să ardă în subsol, într-un sol turbos”, potrivit locotenent-colonelului pompierilor din Gironde (departament din sud-vest), Laurent Pham, intervievat de AFP.

”Misiunea noastră este acum să stingem punctele fierbinţi, să continuăm munca de la lizieră şi să securizăm pistele pentru a evita o nouă reluare a focului, care a fost limitat, dar nu este încă ţinut sub control”, a continuat el. Iar miza este majoră având în vedere o nouă creştere a temperaturilor preconizată pentru săptămâna viitoare, potrivit locotenent-colonelului Pham.

În plus, 21 de pompieri polinezieni sunt aşteptaţi la faţa locului, în timpul serii, cărora li se vor alătura pompieri din Réunion şi Mayottem, două teritorii franceze situate în Oceanul Indian.

Potrivit parchetului din Bordeaux, în cazul acestui incendiu izbucnit pe 9 august, la o lună după două incendii gigantice în aceeaşi zonă, ”niciun element nu permite să bănuim o origine criminală”.

Săptămâna trecută, ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a sus că bănuieşte o acţiune de incendiere în cazul acestui nou incendiu, după ce opt focuri, la câteva sute de metri distanţă, au izbucnit într-o oră.

Ipoteza criminală este în schimb privilegiată în ceea ce priveşte primele focare izbucnite în acest sector la jumătatea lui iulie. A fost deschisă o anchetă judiciară pentru ”distrugere prin incendiere”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă