Încălzirea în Arctica avansează de șapte ori mai repede decât media globală. Situația din Marea Barents de Nord influențează fenomenele extreme din America de Nord, Europa și Asia

Arctica. Gheață ghețari
Arctica. Gheață ghețari
16 iunie 2022, 08:41

Cercetătorii au spus că încălzirea în această regiune a fost un „avertisment timpuriu” a ceea ce s-ar putea întâmpla în restul Arcticii.

Noile cifre arată că temperaturile medii anuale din zonă cresc pe parcursul anului cu până la 2,7 grade C pe deceniu, cu creșteri deosebit de mari în lunile de toamnă de până la 4 grade C pe deceniu. Acest lucru face din Marea Barents de Nord și insulele sale locul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ.

În ultimii ani s-au înregistrat temperaturi mult peste medie în Arctica, observatorii experimentați descriind situația ca fiind „nebună”, „ciudată” și „pur și simplu șocantă”. Unii oameni de știință climatologi au avertizat că evenimentele fără precedent ar putea semnala o  deteriorare a climei mai rapidă și mai bruscă decât se așteaptă.

Se știa deja că criza încălzirea în Arctica este de trei ori mai rapidă decât media globală, dar noile cercetări arată că situația este și mai gravă pe alocuri.

În nod normal, stratul de gheața de pe mare reflectă lumina soarelui, dar se topește, iar acest lucru permite oceanului mai întunecat de dedesubt să absoarbă mai multă energie. Pierderea gheții de mare înseamnă, de asemenea, că apele marine mai calde încălzesc aerul arctic. Cu cât se pierde mai multă gheață, cu atât se acumulează mai multă căldură, formând o buclă de feedback.

Ne așteptam să vedem o încălzire puternică, dar nu la scara pe care am găsit-o, a spus Ketil Isaksen, cercetător senior la Institutul Meteorologic Norvegian și cel care a condus lucrările. „Am fost cu toții surprinși. Din ceea ce știm, din toate celelalte puncte de observație de pe glob, acestea sunt cele mai mari rate de încălzire pe care le-am observat până acum.

„Mesajul mai larg este că feedback-ul de topire a gheții de mare este chiar mai mare decât s-a arătat anterior”, a spus el. „Acesta este un avertisment timpuriu pentru ceea ce se întâmplă în restul Arcticii dacă această topire continuă și ceea ce este cel mai probabil să se întâmple în următoarele decenii.”

Oamenii de știință din lume au declarat în aprilie că sunt necesare reduceri imediate și profunde ale emisiilor de carbon și ale altor gaze cu efect de seră pentru a face față urgenței climatice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite