Încălzirea globală, studiată în România încă din 1969. Profesoara Elena Dragomirescu a descoperit atunci că temperaturile medii anuale crescuseră în Capitală în ultimii 100 de ani

O româncă a făcut pionierat în cercetarea privind încălzirea globală, iar studiile sale ar fi putut ajuta România dacă ar fi fost luate în seamă. Profesoară la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Elena Dragomirescu a descoperit încă din 1969 că temperaturile medii anuale au crescut în Capitală în ultimii 100 de ani. În timpul cercetărilor, a inventat un aparat de înregistrare a temperaturii în sol la diverse adâncimi.

10 Iulie 2022, 00:05 Știrile TVR |

Vedem astăzi peste tot în lume inundaţii, incendii de pădure, tot mai multe calamităţi provocate de încălzirea globală, un fenomen asupra căruia Elena Dragomirescu, profesor doctor conferenţiar al Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a atras atenţia încă din 1969, când a început să lucreze la teza ei de doctorat în fizică moleculară şi căldură.

Șapte ani au durat cercetările.

Ca să poată lucra, a inventat un aparat de înregistrare a temperaturii în sol la diverse adâncimi. A publicat lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate şi a deschis fără să ştie calea cercetărilor în domeniu, în condiţiile în care primele programe naţionale de cercetare privind schimbările climatice datează în Statele Unite din 1975.

Elena Dragomirescu are astăzi 91 de ani. Locuieşte într-un modest apartament din Capitală, înconjurată de cărţi, flori şi scrisori de mulţumire din toată lumea pentru cercetările pe care le-a făcut.

Nici măcar nu regretă că nu a fost lăsată să plece în străinătate.

Din 1974, numele Elenei Dragomirescu este şi pe Manualul de biofizică, pe care îl folosesc şi acum viitorii ingineri de mediu.

Unul dintre studenţii ei a fost chiar actualul ministru al Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: "Doamna profesoară Elena Dragomirescu este cea alături de care, împreună cu profesorul Ramiro Sofronie, am avut șansa de a scrie prima lucrare ştiinţifică din toată viaţa mea, student fiind încă, acum 35 de ani, prima lucrare a fost despre efectul gazelor de seră asupra încălzirii globale. (...) Era un subiect de avangardă şi faptul că au existat români preocupaţi de acest subiect încă înainte de a fi preocupați cercetători din ţări avansate este un merit al şcolii româneşti".

Cercetările Elenei Dragomirescu au contribuit la explicarea fenomenelor meteorologice şi au adus informaţii asupra dinamicii gradului de poluare în Bucureşti.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI