Încălzirea alternativă. Ce soluții găsesc oamenii, care sunt avantajele și dezavantajele

Odată cu venirea frigului apare și problema încălzirii, care în ultimii ani a devenit tot mai problematică din cauza conductelor și a punctelor termice prea învechite. Astfel că mulți români apelează la încălzirea alternativă. Cum este, cât costă, dacă se face mai cald, ce e bine, ce e rău, despre toate ne vorbesc corespondenții TVR din marile orașe din țară.

23 Octombrie 2019, 10:48 (actualizat 23 Octombrie 2019, 11:07) |
Sisteme de încălzire
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Craiova

În zona de est a Craiovei, este un cartier cu sute de case în care proprietarii folosesc pentru încălzire peleți.

Încălzirea pe peleți pentru o casă izolată bine cu suprafață de circa 100 de metri pătrați poate să fie complet asigurată cu un termoșemineu.

Botoșani

În nordul județului Botoşani, locuitorii din sate au găsit o metodă inedită de a-și încălzi locuințele. Ei folosesc tezic.

Procedeul de fabricare începe vara, când marginile ulițelor din sat se umplu de balegă de vacă și paie. Acestea sunt amestecate cu apă și lăsate la uscat. Oamenii fac tezic de generații întregi. Legenda spune că este făcut încă din vremea lui Ştefan cel Mare.

Balega de vacă uscată, aruncată pe foc, degajă un miros neplăcut și scoate un fum înecăcios. Oamenii nu mai sunt deranjaţi de miros, pentru că s-au obișnuit. Din copilărie, în fiecare iarnă, scapă de frig cu tezic. Îl bagă în sobă pe rumeguş, amestecat cu hârtie.

Oamenii din nordul judeţului Botoşani folosesc tezic, pentru că nu au prin preajmă păduri. Este mai ieftin ca lemnul şi mai eficient, spun ei. Cu doar câteva bucăți, se încălzesc o noapte întreagă, chiar și atunci când se înregistrează multe grade cu minus.

Iași

Centrala pe lemne este prima alegere pentru cei care nu au cum să se racordeze la gaz sau își doresc o alternativă modernă și eficientă de încălzire. Acest timp de centrală folosește combustibil solid cu ardere clasică, adică lemne, cărbune, cox sau peleți. Despre beneficiile unei astfel de metode e vorbește Ilie Bostan. Un ieşean care a ales să-și construiască o casă verde, la marginea orașului.

Timişoara

Cei peste 50.000 de abonați la sistemul centralizat de încălzire din Timişoara vor plăti acelaşi preț, ca în ultimii ani, și în sezonul rece care urmează.  Primarul Nicolae Robu spune că prețul gigacaloriei rămâne la 244 de lei, la fel ca în 2012. Prețul a rămas atât de mic pentru municipalitatea subvenționează foarte mult din prețul gigacaloriei.

A fost în urma cu câțiva ani un adevarat val de debranșări de la sistemul centralizat pentru că facturile sunt foarte mari însă cei de la COLTERM au impus tot felul de condiții încât e o adevărată aventură să reușești să te debranșezi și să treci pe centrala proprie.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI