ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbarea climatică alterează ritmul creșterii fluviilor și râurilor din Europa

Schimbarea climatică alterează ritmul creșterii fluviilor și râurilor din Europa
Schimbarea climatică alterează ritmul creșterii fluviilor și râurilor din Europa
11 august 2017, 11:14

Acest studiu de o amploare fără precedent, realizat pe circa 50 de ani, arată că creșterea și revărsarea râurilor și fluviilor se produce acum cu mai multe săptămâni în avans în vestul și nord-estul bătrânului continent.

În Suedia, Finlanda și în țările baltice, creșterile intervin frecvent cu o lună mai devreme decât în anii 1960 și 1970. Acest lucru se explică prin topirea mai timpurie a zăpezilor din cauza încălzirii climatice.

Echipa condusă de Günter Bloschl, director al Institutului de inginerie hidraulică și de gestiune a resurselor de apă de la Universitatea de Tehnologie din Viena, a analizat datele adunate din peste 4.200 de stații hidrometrice din 38 de țări europene între 1960 și 2010.

Membrii echipei au comparat și nivelurile de precipitații, umiditatea solurilor și creșterile de temperatură pentru a depista potențialii declanșatori ai acestor schimbări în perioadele de creștere.

„Am examinat amplitudinea inundațiilor în timpul acestor 50 de ani, dar și perioada în care ele se produc în general în timpul anului (…) și în ce măsură asta s-a schimbat între 1960 și 2010”, a precizat profesorul Bloschl în cadrul unei teleconferințe.

„Rezultatele noastre scot în evidență existența unei semnături clare a schimbării climatice în observațiile asupra creșterilor de nivel la scară europeană (…) Dar impactul diferă în diferite părți ale continentului”, a conchis el.

Schimbările cele mai importante s-au produs în Europa de Vest, de-a lungul coastei atlantice între Portugalia și Anglia, unde jumătate dintre stațiile hidrometrice au înregistrat creșteri cu cel puțin 15 zile în avans.

Asta s-ar explica printr-o mai mare umiditate din sol, în timp ce în nord-estul Europei cauza ar fi topirea zăpezilor, care se produce acum chiar la începutul primăverii.

„Acest nou studiu sugerează că creșterea râurilor este sensibilă la climat la o scare mare în nord-vestul Europei și obține noi informații privind această schimbare din dinamica inundațiilor”, a afirmat Jamie Hannaford, om de știință în cadrul Centrului pentru ecologie și hidrologie din Marea Britanie, unul dintre principalii coautori ai studiului. „Trebuie să continuăm să supraveghem perioadele de creștere și vârfurile, precum și frecvența lor”, a adăugat el.

Astfel de schimbări în sezonalitatea creșterilor pot afecta profund randamentele agricole, securitatea infrastructurilor și producția hidroelectrică, precum și alimentarea cu apă, subliniază Louise Slater și Robert Wilby, geograf și respectiv profesor în hidrologie climatică la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, într-un editorial din Science.

Inundațiile provocate de fluviile și râurile în creștere afectează un număr mai important de persoane în lume decât orice alt dezastru natural, cu pierderi anuale medii estimate la 104 miliarde de dolari.

Costurile ar urma să continue să crească pe măsură ce schimbarea climatică intensifică ciclul hidrologic, iar populația crește în zonele inundabile.

Riscul creșterilor devastatoare ar putea crește de 20 de ori până la finalul secolului al XXI-lea, ceea ce face ca o „ameliorare a informațiilor și estimărilor privind schimbarea sezonieră a inundațiilor” să fie indispensabilă, avertizează oamenii de știință.

 

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite