Încălzire cu apă geotermală într-un cartier de blocuri din Oradea. Proiectul va reduce consumul de gaze și poluarea

17 septembrie 2022, 17:37

Oradea stă pe un zăcământ de apă geotermală. Exploatarea acestei resurse se va face simplu şi eficient, spun specialiștii.

Ovidiu Butnaru, manager de proiect: Primul obiect se referă la partea de rețele termice primare care vor injecta energia termică în minimodulele instalate în fiecare scară de bloc. Temperatura – 75 de grade.

Acesta este doar începutul implementării unui sistem la scară mai largă a unei structuri inovative în oraş. Proiectul geotermal va contribui semnificativ la independenţa energetică a oraşului. Lucrările începute acum vor fi gata peste 2 ani și costă 20 de milioane de euro.

Florin Birta, primarul municipiului Oradea: Pornim practic lucrările la acest proiect, un proiect care va crește aportul de apă geotermală în sistemul de termoficare al municipiului Oradea.

Odată finalizat proiectul, aproape 14.000 de orădeni din peste 6.000 de apartamente se vor încălzi cu ajutorul apei geotermale.

Aflat la Oradea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a făcut un anunţ important pentru administraţiile locale şi judeţene.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Lansăm un apel de proiecte care e destinat numai primăriilor și consiliilor județene, prin care îi încurajăm să utilizeze energia verde, să obțină energie termică și electrică folosind resurse regenerabile.

Administraţia locală din Oradea şi-a propus să dezvolte și alte proiecte pentru exploatarea apei geotermale. Asta pentru că se dorește ca jumătate din sistemul de termoficare orădean să folosească apă geotermală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite