Încă un test pentru Brexit. În Camera Comunelor se votează dacă data ieșirii din UE se amână

14 martie 2019, 19:11

După ce a fost învinsă de două ori in Camera Comunelor, Theresa May speră totuși să obțină un vot favorabil a treia oară, înainte de a cere Uniunii o amânare. Are nevoie însă de sprijinul unioniștilor nord irlandezi, pe care încă mai încearcă să-i convingă să treacă de partea ei.

Acordul, respins deja de două ori, ar putea fi supus unui nou vot, săptămâna viitoare. Moțiunea propusă de premierul May pentru amânarea Brexitului conține 4 amendamente:  amânare până pe 20 martie, amânare pe o perioadă mai lungă, căutarea unor alternative, organizarea unui nou referendum.

Opțiunea pentru o amânare a Brexitului pe termen scurt, până la sfârșitul lui iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuși un acord. Dacă impasul nu este totuși depășit, deputații pot opta pentru o perioadă mai lungă. Orice amânare însă trebuie aprobată și de liderii europeni, care se întâlnesc săptămâna viitoare la Consiliul European.

Adoptarea acestor amendamente nu are forță legală, dar guvernul, aflat sub o presiune politică excepțională, va fi nevoit să țină cont de aceste voturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite