Încă un cetățean român a fost evacuat din Afganistan. Alți 14 cetăţeni români au ajuns pe aeroportul din Kabul

14 români aflaţi în Afganistan au reuşit să ajungă pe aeroportul din Kabul şi aşteaptă să fie evacuaţi. Aeronava militară trimisă de la Bucureşti pentru salvarea lor se află în Pakistan, iar misiunea acesteia de extragere a cetăţenilor blocaţi în Kabul este extrem de dificilă.

20 August 2021, 08:23 (actualizat 20 August 2021, 19:45) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Români evacuați Afganistan "
 |  GALERIE FOTO

Aeronava militară trimisă de la București este staționată la Islamabad, în Pakistan, și execută misiuni punctuale de evacuare a persoanelor pe măsură ce acestea reușesc să ajungă la îmbarcare pe aeroportul din Kabul.

Căile de acces spre Aeroportul internațional din Kabul se află sub controlul talibanilor, care țin la distanță cu focuri de armă mulțimea de oameni care vor să fugă din Afganistan.

Și Alianța Nord Atlantică este decisă să scoată din Afganistan cât mai multe persoane, cetățeni ai țărilor membre, dar și afgani care au lucrat pentru aliați în ultimii 20 de ani. Până în acest moment, NATO a adus reușit să extragă și să aducă în siguranță 18.000  de persoane, iar eforturile continuă.

JENS STOLTENBERG, secretar general al NATO: Ne concentrăm să extragem personalul nostru, contractorii care au lucrat pentru aliaţi, dar şi afgani. Încercăm din răsputeri să îi ajutăm pe afgani, am reuşit să extragem câţiva, dar lucrăm pentru a scoate mai mulţi afgani din Afganistan.

Și americanii își intensifica eforturile de a evacua cât mai multe persoane până la sfârșitul lunii august. 20 de avioane au transportat până acum 6.000 de persoane, iar britanicii au extras 2.400.

Uniunea Europeană a amenajat la baza militară Torrejon de Ardoz, de lângă Madrid, un centru pentru primirea angajaților afgani ai instituțiilor europene care au fost evacuați din Kabul. Centrul, instalat de armata spaniolă în doar patru zile, poate primi până la o mie de persoane și va funcționa ca centru logistic al Europei, pentru că pe aici vor tranzita toţi afganii care au colaborat cu diferite instituţîi ale UE.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Externe anunţă că 14 cetăţeni români au ajuns în siguranţă pe aeroportul din Kabul, urmând a fi evacuaţi la următorul zbor al aeronavei militare româneşti, care se află în prezent la Islamabad.

Potrivit MAE, cei 14 români sunt angajaţi ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. Aceştia s-au aflat până vineri dimineaţă într-o bază militară din afara aeroportului.

(w500) Români ev

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a evacuat, în cursul dimineții de vineri, 20 august, patru cetățeni (un român, un american, un bulgar și un britanic) de pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță, potrivit MAE.

Aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul. Ca şi în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE. După preluarea pasagerilor, avionul a decolat către Islamabad unde a ajuns în siguranţă. Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

(w500) Aeronava F

MAE precizează că aeronava Forţelor Aeriene Române va continua staţionarea la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români, atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional.

De asemenea, adaugă sursa menţionată, autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale continuă demersurile complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetăţeni români. Celula de criză menţine permanent legătura cu cetăţenii români aflaţi în diversele locuri din Kabul.

MAE subliniază că în capitala afgană sunt în continuare condiţii de securitate deosebit de dificile şi periculoase care nu au făcut posibil accesul altor români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei. În aceeaşi situaţie se află şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor.

Potrivit comunicatului transmis de minister, Celula de criză interinstituţională a efectuat deja demersurile pentru identificarea, validarea şi contactarea unor cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România. În măsura în care vor putea ajunge în aeroportul din Kabul, aceştia vor fi evacuaţi cu aeronava românească.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI