Proteste în sănătate, în ziua fluturașului de salariu. Sorina Pintea propune acordarea de stimulente pentru cei cărora le scad salariile

13 aprilie 2018, 09:53

Lucrul a fost întrerupt pentru câteva ore în mai multe spitale. Personalul și-a arătat astfel nemulțumirea pentru tăierea sporurilor care le-a diminuat veniturile. Ministerul Sănătății încearcă să găsească soluții, a discutat deja cu sindicatele, iar Sorina Pintea susține că managerii pot acorda stimulente celor afectați, ca măsură provizorie.

Federaţia Sanitas nu exclude declanşarea grevei generale în sistem. Decizia va fi luata săptămâna viitoare.

ACTUALIZARE După negocierile cu sindicatele, ministrul Sorina Pintea a declarat ca Ministerul Sănătății aplica legea salarizării. Soluția, pentru moment, susține Sorina Pintea este acordarea unor stimulente, în limita a două salarii minime pe economie.

Ministrul a spus că va da o nouă circulară în care va prezenta soluțiile pentru cei cărora le vor scădea salariile.

Sorina Pintea a arătat că aproximativ 10% dintre angajați vor avea salariile mai mici.

Există în Legea 95 o prevedere, care spune că managerii pot acorda stimulente în limita a două salarii  minime brute pe țară. Aceasta prevedere există, eu am spus încă de acum o lună. Pentru fiecare angajat. Categoric poate fi aplicată. Sunt și greșeli de management, de interpretare a legii. Este vorba de o lege a salarizării pe care eu ca ministru trebuie să o aplic, eu și spitalele din țară, a declarat ministrul Sorina Pintea.

ACTUALIZARE Liderii de sindicat au ieșit optimiști de la negocierile de la Ministerul Sănătății. Ei au primit promisiuni că fondurile vor fi suplimentate, cel puțin pentru perioada următoare, pentru a putea acoperi sporurile tuturor.

Propunerea de a se folosi bani din investigații medicale este mai veche, aceasta fiind prezentată de ministrul Sănătății în urmă cu o lună.

Una dintre soluții s-a găsit de Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății în Legea 95, prin care spitalele pot acorda din venituri și contractele cu Casa suplimente pentru colegii noștri care pierd. Această completare ne mai dă nouă posibilitatea și ca timp, ca în următoarele săptămâni ca în următoarea perioadă de o săptămână, două săptămâni  să revenim la discuții și să găsim soluții, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas.

___________________________

Sindicaliștii de la Sanitas au anunțat că pe 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptați cel puțin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

La întâlnirea organizată la Ministerul Sănătății între reprezentanții sindicaliștilor și Sorina Pintea va participa și ministru Muncii și Solidarității Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Vor discuta despre sporurile angajaților din Sănătate. Mulți dintre reprezentanții spitalelor spun că fondurile care le-au fost alocate până în prezent nu le ajung să acorde toate sporurile necesare.

La Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu angajații au ieșit în curtea instituției. În principal sunt infirmiere, brancardieri, dar și asistente medicale. Ei spun că vor continua să rămână în curtea instituției pentru cel puțin două ore și așteaptă un răspuns prompt din partea autorităților.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite