Încă o aeronavă C-130 Hercules a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române

Aeronavă Hercules
Aeronavă Hercules
14 decembrie 2021, 20:37

Avionul de transport va intra în înzestrarea Bazei 90 Transport Aerian-Escadrila 901 Transport Strategic.

Astfel, cea de-a şasea aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române va spori capacitatea de proiecţie a Armatei României prin executarea de misiuni de transport în sprijinul forţelor proprii sau al partenerilor din NATO.

După aterizare, aeronava a fost preluată de specialiştii Romaero, în vederea alinierii la programul de mentenanţă specific Forţelor Aeriene Române.

Transferul aeronavei, ratificat printr-un acord de tipul Letter of Offer and Acceptance, este rezultatul unui proces complex, derulat în ultimii ani în cadrul programului Foreign Military Sales prin intermediul Biroului Cooperare Militară al SUA de la Bucureşti. Pentru derularea cu maximă operativitate a transferului acestei aeronave, ODC s-a aflat în strânsă legătură cu Forţele Aeriene Române, precum şi cu Biroul de coordonare al Programului C-130 din Statele Unite, precizează MApN.

Aparatul de zbor a fost adus în România de un echipaj al 120th Airlift Wing din cadrul Air National Guard Montana, care a deţinut şi exploatat aeronava până în prezent.

Ţara noastră este, astfel, printre primele state partenere căreia, în cadrul noului program C-130 Ramp to Ramp (R2R), îi este transferată direct o aeronavă operaţională americană.

Forţele Aeriene Române mai au în dotare cinci aeronave C-130 Hercules, patru în variantă „B” şi una în variantă „H”.

Prima aeronavă Hercules C-130 „B” a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aparate de acelaşi tip. Pe 18 martie 1997, a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiaşi an a fost desfăşurată prima misiune în afara graniţelor României. Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forţelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan.

Cel de-al cincilea C-130 Hercules, varianta H, a intrat în dotarea Forţelor Aeriene la 14 februarie 2007.

Având capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, C-130 Hercules a constituit, în ultimii ani, împreună cu C27J Spartan, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, de intervenţie şi de ajutor în situaţii de calamităţi naturale, pe plan intern şi internaţional.

De-a lungul timpului, aeronavele româneşti de acest tip au participat la numeroase exerciţii şi aplicaţii desfăşurate în Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Polonia) şi la misiuni umanitare interne şi internaţionale (China, Indonezia, Libia, Muntenegru, Turcia).

Peste 50 de ţări folosesc acest tip de aeronavă, care este cel mai utilizat avion de transport militar din lume.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă