Încă un opozant al regimului de la Kremlin este arestat. Vladimir Kara-Murza riscă 15 ani de închisoare

12 aprilie 2022, 12:40

Vladimir Kara-Murza, unul dintre criticii virulenţi ai Kremlinului, a fost arestat lângă locuinţa sa din Moscova.

El este acuzat că nu a respectat ordinele mai multor ofiţeri, inclusiv al unuia din serviciile ruse FSB.

Potrivit legilor ruse, Murza riscă 15 ani de închisoare.

Disidentul rus susţine că a supravieţuit la limită după ce a fost otrăvit. Murza acuză FSB-ul că ar fi în spatele tentativei de asasinare a lui.

Un alt critic înverșunat al regimului Putin, Boris Nemțov a fost împușcat mortal în 2015, la Moscova, în apropierea Kremlinului.

Alături de alte figuri de opoziţie, Aleksei Navalnîi şi Gary Kasparov (fost campion la şah), Nemţov a jucat un rol proeminent în marşurile opoziţiei din Moscova după alegerile controversate din 2011. Nemțov fusese arestat pentru participarea la aceste proteste şi a fost deţinut în 2011 timp de 15 zile.

Vladimir Kara-Murza a fost prietenul și protejat lui Boris Nemțov.

O altă țintă a Kremlinului este opozantul Alexei Navalnîi care în 2020, a fost otrăvit cu Noviciok. Guvernul rus a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi. În prezent, Navalnîi se află în detenție într-o închisoare aflată la est de Moscova. La sfârșitul lunii martie,  Navalnîi a fost declarat „vinovat” de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus și condamnat la alți 9 ani de închisoare. El executa deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite