Încă cinci zone verzi din Capitală vor fi propuse autorităților locale pentru a deveni arii naturale urbane

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti au identificat cinci zone în apropierea Bucureştiului, cucerite în totalitate de natură, şi vor să le propună autorităţilor locale să-i susţină pentru a fi declarate arii naturale urbane. Sunt oaze de vegetaţie, cu animale sălbatice şi specii de păsări rare, zone în mijlocul cărora bucureştenii s-ar bucura de natură.

20 Martie 2023, 19:49 (actualizat 20 Martie 2023, 20:53) Știrile TVR |

Lebedele şi raţele sălbatice din imagini pot fi admirate în orice anotimp, într-o zonă sălbatică, plină de vegetaţie, care se află în spatele Lacului Morii din Sectorul 6. Din cauza lipsei căilor de acces, mulţi locuitori ai Capitalei dar şi din localităţile ilfovene din jur nu se pot bucura de frumuseţea ei. Iar cazul nu este singular.

Puţini bucureşteni ştiu de Valea Saulei. Este o zonă sălbatică care se află pe raza oraşului Voluntari. Aici se află cele mai rare specii de păsări de apă sau de plante.

Pe lista celor cinci insule de biodiversitate pe care activiștii de mediu vor să le scoată la lumină se mai numără: Pădurea Băneasa, Peninsula Tei sau Lacul Dobroeşti.

Dan Bărbulescu, director, Administrația Parcul Natural Văcărești: Zonele acestea sunt în general abandonate în momentul de faţă, afectate de deşeuri şi de poluare. Aici, împreună cu autorităţile şi cu comunităţile trebuie să găsim soluţii pentru accesibilizarea zonei. Ca să poţi să ieşi pe potecă şi să vezi un piţigoi, o coţofană. Ca să le vezi, tu trebuie să ai acces printr-o potecă minim organizată, ca să nu te duci acolo şi să pui borduri. Nu e cazul, nu dorim. Borduri pot fi puse în altă parte. Noi vorbim aici de nişte parcuri mai speciale, nişte parcuri naturale.

Pentru a le proteja în faţa rechinilor imobiliari, dar şi pentru pentru a le reda cetăţenilor, reprezentanţii ong-urilor de mediu intenţionează să ofere acestor arii naturale urbane un statut legal.

Dan Trifu, vicepreședinte, Eco-Civica: Vrem să introducem o categorie nouă: arii protejate urbane, arii naturale protejate urbane, cum avem şi Lacul Snagov. Facem eforturi ca legiuitorul să înţeleagă importanţa acestora şi pentru acestea urmează să elaborăm un nou regulament care va fi asemănător cu cel al parcurilor naturale existente, dar care va reglementa mult mai exact ce înseamnă accesul.

În prezent, Bucureştiul are în jur de 7 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, cu mult sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de minimum 26 de mp.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI