„Inamicul a pregătit formațiuni și unități serioase”. Un fost comandant rus are cuvinte de laudă, alese cu grijă, la adresa Ucrainei

Fostul comandant al Armatei 58, general-locotenentul Andrei Guruliov, aduce o serie de critici voalate la adresa armatei ruse.

07 Octombrie 2022, 14:28 (actualizat 07 Octombrie 2022, 14:30) Știrile TVR |
Foto: Captură video

Guruilov a vorbit despre stadiul războiului în emisiunea „Utrenîi Mardan” de la Radio Komsomolskaia Pravda. La un moment dat, și generalul Guruliov, dar și cel care îi ia interviul, se arată laudativi cu armata ucraineană, ajungând chiar să o dea ca exemplu pentru armata rusă.

Redăm interviul luat Radio Komsomolskaia Pravda.

***

Komsomolskaia Pravda: Care este situația de pe front?

Andrei Guruliov: Este foarte dificil pentru trupele aflate acum pe front. Inamicul a pregătit formațiuni și unități serioase. Priviți cum lucrăm acum în direcția Herson, în direcția Krivorojski. Sunt lupte foarte serioase. Inamicul este grav distrus acolo, îl țin și îl țin bine. Dar există probleme pe care nu le-am rezolvat – contracararea grupului de sateliți a inamicului, armele ghidate cu precizie care sunt ghidate…

Komsomolskaia Pravda: Noile noastre arme funcționează?

Andrei Guruliov: Dronele komikaze „Gherani” dau un rezultat bun. Dar trebuie să înțelegem că armele moderne nu sunt folosite singure. Numai luarea măsurilor pentru utilizarea tuturor armelor disponibile oferă rezultatul final și minimizează pierderile.

Komsomolskaia Pravda: Cum e cu mobilizarea?

Andrei Guruliov: Ei bine, au adunat oameni în suburbii, la Moscova. Încearcă să le îmbrace, să le încalțe și cu ajutorul guvernului Moscovei, și cu al regiunii Moscovei. Dar tehnica cu care trebuie să lucreze este undeva în zona de dincolo de Krasnoiarsk, unde se află baza centrală a rezervei pentru tancuri. Până vor veni de acolo, vor trece 20 de zile, nu mai puțin. Și depozitele noastre cu bunuri sunt tot în această direcție. Dar în orice caz, nimeni nu va merge la război dezbrăcat, desculț, fără echipament și fără arme. Departe de mine gândul că toți comisarii militari sunt niște reptile. Pur și simplu nu înțeleseseră multe lucruri. Astăzi au aprofundat aceste probleme.

Komsomolskaia Pravda: Comisarii militari au aprofundat, dar comandanții din poligoane?

Andrei Guruliov: Ieri am vorbit cu Pescianka (lângă Chita). Da, acolo sunt probleme, da, sunt lipsuri. Dar oamenii s-au dus deja la poligonul de tragere, exersează tragerea, se ocupă de toate problemele de sprijin în luptă. Adică au început să învețe. Dar poți derula coeziunea de unitate, de exemplu, în centre de antrenament, sau chiar la graniță. Mai mult, înțelegem că în multe zone de frontieră astăzi se formează unități de apărare teritorială care ne vor închide granița.

Komsomolskaia Pravda: Decurge totul rapid?

Andrei Guruliov: Termenele mobilizării din anii ’70 nu se modifică. De ce rapid? Mulți dintre noi am trecut prin asta, începând cu Cecenia, Georgia și altele. În Armata mea, 58, Divizia 42 toți erau cu contract. Ei merg imediat la reaprovizionare, la unitățile de luptă – cele care sunt în misiune de luptă. Acest lucru va întări bine formațiunile noastre de luptă. Și va da rezultatul pe care îl așteptăm.

Komsomolskaia Pravda: Care sunt termenele?

Andrei Guruliov: Când formăm părți, există o perioadă de 30 de zile. Dar era bine când existau baze de depozitare și acolo erau echipamente, și era administrare. Dar acum 12 ani, când armata a fost reformată (sub ministrul Serdiukov – Ed.), s-a decis că, în principiu, nu sunt necesare unități cu personal redus. Astăzi, procesul este mai dificil, dar termenul limită este, totuși, de 30 de zile.

Komsomolskaia Pravda: Nu ar trebui să adoptăm experiența ucrainenilor, de care am râs acum câteva luni, adică uitați-vă la proștii ăștia care aleargă cu mitraliere de lemn?

Andrei Guruliov: În anii ’30, Paulus, care nu era încă mareșal și comandant al Armatei a 6-a Wehrmacht, alerga cu cutii înfățișând tancuri. Eu personal nu am râs, am înțeles perfect că ucrainenii pregătesc o rezervă. Nu avem suficiente centre de formare în orașe. Dar, în general, aș începe cu NVP (pregătirea militară de bază – n.tr.). Revizuit imediat manualul NVP și introdus în școli. Astăzi vorbim despre faptul că războiul este lung. Ucrainenii sunt o monedă de schimb, iar sarcina Europei este să distrugă Rusia. Și nu numai vorba numai de centrele de formare. E vorba și de vizează și pregătirea ofițerilor recrutați. Amintiți-vă, a fost nevoie de cinci luni pentru a pregăti sublocotenenții? Probabil că ar trebui să se ajungă la asta. În Marele război Patriotic, școlile de sergenți au pregătit patru luni. Și abia după aceea i-au pus în funcțiune.

Komsomolskaia Pravda: Unde să se facă coeziunea de luptă?

Andrei Guruliov: Acolo unde se poate asta, în locuri apropiate de zona de luptă. Sau în poligoane mari din Transbaikalia – poți înghesui atât de multe trupe acolo; nu vreau să o fac! Oh, nu vă e frig acolo, cum să trăiești? În corturi! Am locuit acolo în corturi. Destul de normal, cu o organizare minimă. Stația Pokrovskaia nu este foarte departe, astfel încât ulterior să poată fi încărcat totul și trimis în față.

Komsomolskaia Pravda: Și de unde să iei comandanții responsabili?

Andrei Guruliov: Mi se spune că nu sunt destui oameni. Ba da, avem destui! Adevărul despre mobilizare: Avem bărbați normali și talentați care sunt astăzi în tranșee și în jurul lor. Și acolo, în față. Probabil că este timpul să le spunem pe nume. Astăzi s-a stabilit, în sfârșit, cum e cu comandanții grupurilor. Înțelegem cine este în Vest, înțelegem că Serghei Vladimirovici Surovikin lucrează pe deplin, Mihail Iurievici Teplinski lucrează acum la Herson. Acești oameni sunt deja acolo. Ei iau decizii și nu se tem să fie responsabili pentru acele decizii.

Komsomolskaia Pravda: Și de ce nu există un comandant al operațiunii militare speciale?

Andrei Guruliov: Cred că în viitorul apropiat vor fi oameni care vor răspunde la aceste întrebări. Cu întârziere. Dar să nu grăbim timpul.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI