Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe: Tensiunile cu Rusia sunt cel mai recent exemplu al faptului că Europa este în pericol

Josep Borrell
Josep Borrell
25 ianuarie 2022, 14:39

Ne confruntăm cu provocări. Europa este în pericol. Înainte, când se spunea aşa ceva, unii râdeau, însă acum râd mai puţin„, a apreciat Borrell în intervenţia sa în Parlamentul European în cadrul unei dezbateri privind „Busola strategică”, propunerea prin care ţările UE caută să obţină o mai mare autonomie în domeniul apărării.

Când a fost elaborată ‘Busola strategică’, nu eram conştienţi de numărul mare de provocări cu care ne confruntăm astăzi, pentru că la frontierele estice ale Europei nu se întâmplase nimic şi situaţia din Sahel (regiune din Africa – n.r.) era mult mai bună decât acum„, a adăugat el.

În opinia înaltului reprezentant al UE pentru politică externă, „problema dintre Ucraina şi Rusia este cel mai recent exemplu” al acestor ameninţări, printre care a mai menţionat şi situaţia politică din Balcanii de Vest, din Orientul Mijlociu sau din regiunea Indo-Pacific, precum şi spaţiul cibernetic.

Ţările UE dezbat din noiembrie 2021 documentul propus de Borrell, iar şeful diplomaţiei europene s-a declarat încrezător că miniştrii Apărării şi de Externe din blocul comunitar vor încheia discuţiile pentru ca şefii de stat şi de guvern să poată lua o decizie în martie.

În acest sens, Borrell a recunoscut că „încă mai trebuie puse la punct detaliile” privind elementul central al propunerii, mai precis crearea unei forţe de 5.000 de militari care să se poată desfăşura rapid în caz de viitoare crize.

Rămân multe de făcut în ceea ce priveşte definirea scenariilor, structurilor de comandă şi control, costuri comune, planificare anticipată şi un proces de luare a deciziilor mai flexibil„, a explicat politicianul spaniol. „Este însă clar că este nevoie să ne sporim capacitatea de reacţie rapidă şi hotărâtă, iar evenimentele recente o demonstrează cu prisos„, a adăugat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene urmează să susţină marţi seară un discurs în cadrul evenimentului „Europa în pericol: Ce urmează pentru securitatea şi apărarea UE?”, co-organizat de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), pe care Borrell îl conduce, şi de Institutul de Studii pentru Securitate al UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite