Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi se aşteaptă la un nou val de plecări din Ucraina

Refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni
27 ianuarie 2023, 09:30

„Orice exacerbare a războiului riscă să provoace noi strămutări, într-un mod sau altul, iar noi trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus reprezentantul ONU într-un interviu pentru AFP la Kiev.

„Aşa cum am văzut peste tot, la Mariupol, la Herson, de fiecare dată când luptele se intensifică, oamenii încearcă în mod natural să se pună la adăpost”, a explicat el, făcând referire la cele două mari lupte din timpul invaziei ruse din Ucraina, lansată în februarie 2022.

„Am transmis guvernului ucrainean, dar şi guvernelor din ţările vecine să fie pregătite pentru orice eventualitate”, a adăugat Grandi.

Autorităţile ucrainene au avertizat în această săptămână că forţele ruse îşi intensifică ofensiva pentru a ocupa oraşul asediat Bahmut, în regiunea industrială Doneţk.

Jurnaliştii AFP prezenţi în acest oraş în mare parte distrus, epicentru al luptelor, au văzut cum locuitori care până acum voiau să rămână încep să îşi părăsească locuinţele.

Conform ONU, confruntările au determinat deja peste opt milioane de persoane să părăsească Ucraina, iar alte şase milioane, să se mute în alte regiuni din ţară.

Reprezentanţii ocupaţiei ruse afirmă la rândul lor că cel puţin cinci milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara pentru a merge în Rusia.

Potrivit lui Grandi, spre deosebire de ţările europene care au autorizat organizaţiei sale să lucreze cu refugiaţii ucraineni, Moscova nu a fost atât de receptivă.

„În Rusia, avem un număr de cereri foarte limitat pentru a-i ajuta pe ucraineni şi mijloace extrem de limitate, chiar inexistente, pentru a verifica numărul” prezentat, a spus el.

„Am oferit şi continuăm să oferim mai mult ajutor, însă acest ajutor trebuie însoţit de un acces la aceste persoane, iar asta s-a întâmplat extrem de sporadic şi limitat”, a adăugat oficialul ONU.

Cererile Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de a avea acces la ucrainenii care se află în Rusia, inclusiv minorii neînsoţiţi, nu au primit decât răspunsuri „extrem de lente”.

Deşi organizaţia sa a primit permisiunea autorităţilor ruse de a vizita unele centre de găzduire temporară, acest acces nu vizează decât un număr „foarte limitat” de astfel de unităţi.

Încă din 2014, când separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova au ocupat mari părţi din estul Ucrainei, provocând un război cu forţele ucrainene, zeci de mii de persoane au fugit, inclusiv în Rusia.

„Accesul trebuie să fie liber şi necontrolat, iar asta este o provocare”, a precizat Filippo Grandi.

Faptul de a putea întâlni liber refugiaţi este esenţial pentru „a stabili dacă oamenii sunt trataţi corect”, a explicat el.

Sursa Agerpres

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite