Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, la Bucureşti: Oferim sprijin pentru acţiunile de ajutorare a refugiaţilor ucraineni

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Filippo Grandi
Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Filippo Grandi
3 martie 2022, 06:07

El a fost primit de Custodele Coroanei, Margareta, la Palatul Elisabeta, la întâlnire participând şi principele Radu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat.

„A fost o mare plăcere să discut cu doctorul Arafat privitor la modul în care noi, experţii, putem oferi suport României şi poporului român care primesc oameni din Ucraina. Mă refer la coordonare şi aducerea de provizii. Suntem în proces de extindere a echipei. Aveam o echipă mică, dar acum vom avea o echipă puternică. Suntem aici pentru a susţine efortul depus de Guvern, oferind suport pentru coordonare, mobilizarea resurselor, inclusiv din străinătate, şi orice altă acţiune pe care Guvernul o consideră necesară şi putem fi utili. Suntem la dispoziţia Guvernului României şi a poporului român. Mulţumesc foarte mult pentru faptul că oferiţi un exemplu ţărilor din vecinătate şi din alte părţi ale lumii. (…) Sunt foarte recunoscător, în calitate de comisar al UNHCR, Guvernului României şi poporului român pentru modul în care au primit zeci de mii de oameni din Ucraina, ucraineni sau alte naţionalităţi, fără distincţie sau discriminare”
, a declarat Grandi.

Menţionând că Bucureştiul reprezintă prima zi a unei vizite care va include Republica Moldova şi Polonia, Înaltul Comisar ONU a afirmat că nu-şi aminteşte să fi văzut un asemenea exod într-un timp atât de scurt.

Sunt aici în ziua în care am numărat un milion de refugiaţi la graniţele Ucrainei. Nu îmi amintesc, şi lucrez de mulţi ani cu refugiaţi, un astfel de exod într-o săptămână, vorbesc de zeci de ani, în Europa. Vreau să spun, în primul rând, că ştirile care sosesc din Ucraina nu sunt bune. Auzim de o continuă escaladare a acţiunilor militare şi vreau să mă folosesc prezenţa mea aici pentru a sublinia mesajul secretarului general – acest lucru trebuie să se oprească”, a transmis Grandi.

Potrivit acestuia, „dacă acţiunile militare nu se vor opri”, vor fi şi mai mulţi oameni care vor pleca din Ucraina. „Mulţi oameni pleacă din Ucraina. Suntem prezenţi acolo, încercăm să îi ajutăm, dar este dificil în aceste circumstanţe”, a spus Filippo Grandi.

Totodată, el a transmis condoleanţe familiilor îndoliate după teribilele accidente aviatice petrecute miercuri seara în România.

„Discuţiile au fost despre ce va fi pe durată medie şi lungă, nu numai pentru acest moment. Consider că discuţiile vor conduce la o colaborare încă şi mai bună cu toate organizaţiile Naţiunilor Unite împreună cu Protecţia Civilă Română şi cu Crucea Roşie şi cu alte organizaţii nonguvernamentale ca să putem să coordonăm cât mai bine această situaţie„, a afirmat, la rândul său, Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

SURSE OFICIALE: România intră în Schengen, aerian și maritim, în martie 2024

Comasarea alegerilor este ca și abandonată