Semnificația zilei. Înălţarea Domnului și Ziua Eroilor

6 iunie 2019, 08:35

Iisus s-a ridicat la cer de pe Muntele Măslinilor în prezența apostolilor și a doi îngeri care îi asigurau pe ucenici că Iisus urmează să se reîntoarcă și le reaminteau cerința Domnului de a merge și vesti Evanghelia.

În iconografia noastră, Înălțarea e pictată astfel: Hristos pe un nor auriu, cu o mână binecuvântează și în cealaltă ține Evanghelia. Cei doi îngeri stau de-a dreapta și de-a stânga norului, iar apostolii privesc triști din pricina despărțirii, dar și bucuroși în speranța Învierii.

Un al doilea tablou o arată pe Maica Domnului cu mâinile ridicate în rugăciune. În dreapta ei stă Pavel, iar în stânga Petru. Cei doi îngeri stau în spate și îl arată cu un toiag pe Mântuitor înălțăndu-se.

Sigur că, în cea din urmă icoană, vorbim de o reprezentare simbolică, întrucât în Scriptură nu se pomenește de prezența Fecioarei la Înălțare. Iar de cea a lui Pavel nici nu se poate pune problema fiindca el este convertit ulterior devenind din prigonitor, apostolul cel mai harnic al lui Hristos, vas ales să propovaduiască neamurilor cuvântul lui Dumnezeu.

Mai multe slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc vor fi oficiate joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate.

„La sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12,00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară”, anunţă Patriarhia Română.

Pomenirea eroilor neamului la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920, decizia fiind consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească, potrivit Agerpres.

Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Potrivit Patriarhiei Române, la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite