Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, Inspecţia Judiciară și CSM au încheiat protocoale cu SRI. Consiliul cere desecretizarea documentelor

4 aprilie 2018, 13:27

Ședință cu scântei, azi, în Consiliul Superior al Magistraturii. Vicepreședintele CSM, Codruţ Olaru, a anunțat că nu doar Parchetul General, ci și Înalta Curte, Inspecția Judiciară și chiar CSM au avut protocoale cu SRI.

CSM și Inspecția Judiciară au avut protocoale până anul trecut. În schimb, nu se știe când și cine a semnat protocolul dintre Înalta Curte și SRI, întrucât este secret.

Vicepreședintele CSM Codruț Olaru era șeful DIICOT în 2009, când Parchetul General a încheiat protocolul cu SRI.

Planeul CSM a decis să ceară desecretizarea tuturor acestor protocoale și informații suplimentare de la Parchetul General. CSM vrea să știe câte echipe mixte procurori-ofițeri SRI au fost, ce anume făceau acestea și dacă procurorii dădeau raportul ofițerilor SRI.

CSM vrea să stabilească astfel dacă a fost afectată independenţa Justiţiei prin aceste protocoale de colaborare cu SRI.

_______________________

Plenul CSM discută astăzi protocoalele încheiate de parchete cu serviciile de informaţii. Membrii Consiliului au solicitat luna trecută ca toate instituţiile să transmită dacă au avut sau nu protocoale cu SRI. Alexandru Costache este la CSM.

Potrivit vicepreședintelui CSM Codruț Olaru, dintre toate instituțiile din cadrul sistemului judiciar, Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară, Parchetul General, dar și CSM au avut astfel de protocoale de colaborare încheiate cu SRI, a transmis Alexandru Costache, de la CSM, pentru Telejurnal. CSM a avut în 2012 și 2017, anul trecut a fost denunțat acest protocol, în luna martie anul trecut. De asemenea, Inspecția Judiciară a anunțat că luna trecută a început procedurile de denunțare și desecretizare a protocolului încheiat cu SRI și mai rămâne de văzut pe ce perioadă și cine a încheiat protocolul dintre Înalta Curte de Casație și SRI. Trebuie spus că doi membri ai CSM, e vorba de Victor Alistar și judecătoarea Gabriela Baltag, au cerut desecretizarea tuturor acestor protocoale și CSM, în ședință secretă, deliberează ce vor face de aici încolo, dacă vor cere și desecretizarea acestor protocoale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite