Înalta Curte de Casație și Justiție a decis suspendarea activității de lucru cu publicul între 16 martie și 16 aprilie

Conducerea Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a decis joi să suspendare activitatea de lucru cu publicul între 16 martie şi 16 aprilie, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

13 Martie 2020, 06:54 (actualizat 13 Martie 2020, 06:57) Știrile TVR |
Luminatorul din holul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) / FOTO: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO, https://foto.agerpres.ro

"Prin Ordinul nr.91/12.03.2020 al preşedintelui ÎCCJ, s-a decis suspendarea activităţii de lucru cu publicul, precum şi suspendarea accesului persoanelor care nu fac parte din personalul instanţei supreme în sediile acesteia, ambele măsuri fiind esenţialmente temporare şi urmând a fi aplicate în perioada 16.03.2020-16.04.2020. Măsurile au fost dispuse în sprijinul eforturilor făcute de autorităţile naţionale competente pentru limitarea răspânderii epidemiei cauzate de SARSCov-2 (boala COVID-19), având în vedere specificul activităţii instanţei supreme, singura instanţă care are competenţă teritorială cu privire la întreg teritoriul naţional şi care judecă în cvasi-unanimitatea cazurilor ca ultimă instanţă a unei cauze", se precizează într-un comunicat al Instanţei Supreme citat de Agerpres.

Activitatea de judecată la nivelul Înaltei Curţi are ca specificitate un interes deosebit al părţilor şi avocaţilor de a fi prezenţi la judecarea cauzelor şi de a-şi expune argumentele în mod direct, precum şi reunirea, în cadrul aceloraşi şedinţe, a unor persoane venite din toate zonele ţării, inclusiv persoane din categoriile considerate cele mai vulnerabile faţă de COVID-19, menționează reprezentanții ÎCCJ.

ÎCCJ precizează că măsurile luate au ţinut cont de propunerile preşedinţilor de secţie, de dezbaterile desfăşurate în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, de comunicatele autorităţilor cu privire la măsurile de combatere ale epidemiei, precum şi de poziţia exprimată public de către Uniunea Naţională a Barourilor din România.

"Măsurile dispuse nu sunt astfel menite să restrângă drepturile justiţiabililor din dosarele aflate pe rolul Înaltei Curţi, ci tocmai să permită ca acestea să fie respectate fără punerea celor mai vulnerabili membri ai societăţii în situaţii de risc medical sau în situaţia de a nu-şi putea exercita dreptul la apărare în mod adecvat. De asemenea, buna desfăşurare a activităţii oricărei instanţe este condiţionată de asigurarea securităţii la locul de muncă, pentru toate persoanele implicate", se menţionează în comunicat.

Vor fi exceptate de la prevederile ordinului preşedintelui ÎCCJ persoanele citate în cauzele urgente - cauze civile urgente, măsuri preventive, cauze în care există pericolul prescripţiei răspunderii penale - cu privire la care judecata va continua să se desfăşoare în mod normal, sub rezerva respectării măsurilor de biosecuritate.

În cauzele a căror judecată nu se poate desfăşura în această perioadă, completurile urmează să dispună măsurile procedurale adecvate pentru apărarea dreptului la apărare şi continuarea judecăţii după încheierea acestei perioade.

Instanţa Supremă îi asigură pe cetăţeni că va continua să îşi îndeplinească misiunea constituţională, în ciuda restrângerilor de activitate pe care considerentele de biosecuritate le impun.

"Păstrarea integrală a funcţionalităţii instanţei supreme, precum şi a întregului sistem judiciar, rămâne esenţială în special în situaţii de incertitudine sau teamă la nivel social, precum cea pe care o traversăm la acest moment şi tocmai aceasta este raţiunea măsurilor dispuse în aceste zile. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie invită cetăţenii români implicaţi în procedurile judiciare, precum şi întreg personalul judiciar, la respectarea măsurilor dispuse de autorităţile medicale competente, în conformitate cu legea, pentru o rezolvare pozitivă şi rapidă a acestei situaţii", se mai arată în comunicatul ÎCCJ.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI