Înalta Curte de Casație și Justiție, apel la moderație în discursul public privind dosarele aflate pe rol

25 mai 2018, 12:42

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază necesar să reafirme importanţa respectării independenţei justiţiei, ca premisă a statului de drept şi garanţie fundamentală a procesului echitabil. Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, ci responsabilitatea impusă acestuia care îi permite să soluţioneze o cauză exclusiv în baza legii şi a probelor, fără influenţe externe de orice natură”, precizează Biroul de informare şi relaţii publice al ÎCCJ.

Potrivit sursei citate, pentru garantarea independenţei justiţiei este esenţială păstrarea încrederii populaţiei în sistemul de justiţie, iar prezervarea acestei încrederi reclamă ca nicio altă autoritate să nu dea impresia că deciziile judecătoreşti ar putea fi influenţate în orice mod.

„În considerarea acestui deziderat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie subliniază importanţa moderaţiei în discursul public legat de chestiunile privind justiţia şi, cu atât mai mult, în cele privind dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de etapa procesuală”, arată Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite