Înainte de 1989, românii se relaxau cu porția. Cum își petreceau românii timpul liber în perioada comunismului

Parcul Tineretului
Parcul Tineretului
22 aprilie 2020, 10:35

Dar, atunci? Cum își petreceau românii timpul liber inainte de  1989?

CE ALEGI ÎNTRE CONDUCĂTORI ȘI FAMILIE

La începutul perioadei comuniste în România, noii lideri au preluat locuințele foștilor “exploatatori”, atât cele din București, cât și din localitățile din jur.  Lacul Snagov si casele din imprejurimi au fost transformate în reședințe duminicale. „Elita roșie” locuia in vile repartizate de Gospodăria de Partid și tot de Partid erau decontate și salariile celor care se ocupau de îngrijirea acestor case.

La Snagov, familia Ceaușescu a locuit în Vila nr. 10. Aici veneau în fiecare sâmbătă după-amiaza, împreună cu alți lideri comuniști și stăteau până duminică seara.

“Bărbații începeau distracția cu o partidă de volei – Ceaușescu învățase sa joace în închisoare. Consoartele stăteau la soare, bârfeau și jucau domino. După aceea bărbații jucau șah, un alt sport preferat de Nicolae Ceaușescu, iar la final șepticul îi reunea pe toți.“, ne povestea istoricul Lavinia Betea.

Spre sfârșitul anilor ‘70 s-a construit în București Club Bazin, un loc de recreere situat aproape de locuința Ceaușeștilor din Bd Primăverii. Avea multiple funcționalități și dotări: piscină, saună și sală de popice. La club se venea pe bază de invitație nominală. Cei doi plecau seara de la sediul puterii; iar subalternii – după ei. Ceilalți lideri nu-și puteau face un program; așteptau invitația conducătorilor de a veni la Club. Oricum ar fi fost, nu era bine: dacă te invitau, stăteai până târziu nu cu familia, ci tot cu șefii; dacă nu te invitau – putea însemna că ai căzut în dizgrație!

OAMENII DE RÂND SE DISTRAU LA IARBĂ VERDE

Românii de rând nu prea aveau timp liber. Se luptau zi de zi cu supraviețuirea și erau împărțiți mereu între serviciu, stat la cozi pentru procurarea de alimente și îngrijitul casei. Tovarășii doreau ca timpul liber care le rămânea oamenilor între serviciu și somn să fie folosit pentru muncă voluntară, educație socialistă și manifestări de dragoste pentru țară și conducători.

Românii se strecurau printre cerințele tot mai absurde ale conducătorilor și în puținele clipe de răgaz se întâlneau cu prietenii. Aniversările, zilele de sărbătoare legală sau religioasă sau Revelioanele se petreceau alături de familie și prieteni.

De când venea căldura, distracția de bază a oamenilor o constituia ieșirea la„iarbă verde”.  Acestea se țineau doar duminica – să nu uităm că se lucra 6 zile pe săptămână – și toți participanții contribuiau cu câte ceva la meniul petrecerii. Se mergea cu mașinile alternativ: o săptămână cu mașinile celor care aveau număr de înmatriculare par, iar săptămâna viitoare cu ale celor care aveau număr impar. Nelipsit era grătarul – care cum reușea să facă rost de o bucățică mai bună de carne o păstra – chiar și multă vreme, la congelator– pentru următorul grătar. Se cânta, se dansa, se juca volei, fotbal, rummy, table, badminton sau cărți și ziua de relaxare dura de dimineața până seara.

TELEVIZORUL, RELAXARE … SAU NU!

O altă distracție a oamenilor acelor timpuri a fost, din 31 decembrie 1956, Televiziunea Română. Începuturile au fost timide, până-n mai 1957 TVR a emis programe experimentale câte trei seri pe săptămână. Din vară, programul s-a extins la patru zile, iar din toamnă, la cinci.

Din 1958  a apărut emisiunea de actualități numită Telejurnal, iar din 1959 au intrat in grilă „Emisiunea pentru Sate” și spectacolele teatrale. Oferta televiziunii s-a tot lărgit, fiind difuzate filme de calitate (în cadrul emisiunii „Telecinemateca”); o emisiune de popularizare a științei („Teleenciclopedia”), dar și una de anchete sociale („Reflector”).

Din 1968 a început să emită și programul 2 al TVR câte trei zile pe săptămână.

Toate acestea au încetat, însă, în momentul în care Nicolae Ceaușescu a decis achitarea datoriei externe. Programul TVR a fost și el supus economiilor. “Strângerea curelei” a început din 1983, dar tăierea drastică a venit peste 2 ani. În 1985 s-a suspendat programul 2 al TVR, iar emisia singurului canal rămas a fost redusă la 2 ore pe zi. Programul era compus în principal din spectacolele omagiale „Cântarea României”, vizitele de lucru ale conducătorilor și știri despre realizările oamenilor muncii din țară.

Autor: Roxana Tarhon

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite