În Vinerea Patimilor, preoții au început să împartă Paștile

Creștinii ortodocși se află astăzi în Vinerea Mare. Una dintre cele mai triste zile din cursul anului bisericesc, deoarece sunt rememorate patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce pentru a răscumpără păcatul strămoșesc. Tot astăzi, în contextul expidemiei coronavirus, preoții ajutați de voluntari au dus Sfintele Paști credincioșilor.

17 Aprilie 2020, 17:59 (actualizat 17 Aprilie 2020, 19:37) |
În Vinerea Patimilor, preoții au început să împartă Paștile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Părintele Bogdan Teleanu este preot în parohia Sfântul Pantelimon din Capitală. Ajutat de trei voluntari echipați corespunzător a împărțit enoriașilor 500 de pachete cu Sfintele Paști, pâinea stropită cu aghiazmă și vin, sfințită în Joia Mare.

Și la Constanta, preoții au făcut liste și trasee cu locuințele credincioșilor din parohie. Până în noaptea de Înviere, toți vor primi prescurile.

În Parohia Iosefin din Timișoara nu mai puțin de 2.800 de caserole cu pâine binecuvântată vor ajunge la enoriași. Împărțirea Paștilor a început peste tot în țară chiar în Vinerea Patimilor, una dintre putinele zile din calendar când nu se oficiază Sfânta Liturghie și când credincioșii țin post negru până seara târziu.

În Vinerea Mare, credincioșii ortodocși erau obișnuiți să treacă pe sub Sfântul Epitah care simbolizează Trupul coborât de pe Cruce al Mântuitorului Iisus Hristos și să înconjoare biserica. Anul acesta, niciunul dintre aceste lucruri nu se va întâmplă.

La slujba Prohodului și la procesiunea în jurul bisericii vor participa doar preoții.

Cântările din Vinerea Patimilor arată răutăţile lumii căzute în păcat: de la trădarea lui Iuda, frica prea mare a ucenicilor şi lepădarea lui Petru, până la violenţa soldaţilor, rătăcirea şi nerecunoşținţa mulţimilor, obrăznicia tâlharului nepocăit şi, nu în ultimul rând, nepăsarea celor cărora lisus le-a făcut bine.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI