În urmă cu 30 de ani, la Timişoara, manifestanţii au cântat „Deşteaptă-te române!”, un cântec interzis pe acea vreme

18 decembrie 2019, 10:58

În centru, pe treptele Catedralei s-a adunat un grup de tineri, cărora li s-au alăturat ulterior un număr mare de manifestanți. Au început să cânte „Deșteaptă-te române”, un cântec interzis în acea perioadă. Au strigat împreună „Jos Ceaușescu!” și „Libertate!”. Nu a durat mult până când autoritățile au ripostat cu foc. S-a tras în plin asupra mulțimii de la Catedrală.

Unii demonstranți au fost uciși, alții răniți. Mulți s-au retras în parcul din spatele bisericii, unde au fost urmăriţi. În cursul serii și în noaptea care a urmat s-au înregistrat victime și în alte zone din oraș. O parte din trupurile celor împuşcaţi mortal aveau sa fie sustrase de la morga spitalului judeţean, duse la Bucureşti şi arse la crematoriul „Cenușa”, pentru ca urmele represiunii să fie șterse.

Cenușa avea să fie colectată și aruncată într-o gură de canal din localitatea Popești Leordeni. Bucăți din treptele Catedralei pe care a fost vărsat sângele eroilor din decembrie ’89 sunt acum mărturii în Muzeul Memorialului Revoluției de la Timișoara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite