În urmă cu 30 de ani, la Timişoara, manifestanţii au cântat "Deşteaptă-te române!", un cântec interzis pe acea vreme

În urmă cu 30 de ani, pe 18 decembrie 1989, la Timișoara era încă o zi însângerată în lupta pentru libertate. După masacrul din ziua precedentă, când timișorenii au stat în bătaia gloanțelor și câteva zeci dintre ei au plătit deja cu viața dorința de libertate, forțele de represiune încercau să reducă la tăcere orașul care s-a ridicat împotriva comunismului. Oamenii au avut însă curajul să iasă din nou în stradă.

18 Decembrie 2019, 10:58 (actualizat 18 Decembrie 2019, 15:50) Știrile TVR |
Acum 30 de ani s-a cântat ”Deșteaptă-te, române!”
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În centru, pe treptele Catedralei s-a adunat un grup de tineri, cărora li s-au alăturat ulterior un număr mare de manifestanți. Au început să cânte "Deșteaptă-te române", un cântec interzis în acea perioadă. Au strigat împreună "Jos Ceaușescu!" și "Libertate!". Nu a durat mult până când autoritățile au ripostat cu foc. S-a tras în plin asupra mulțimii de la Catedrală.

Unii demonstranți au fost uciși, alții răniți. Mulți s-au retras în parcul din spatele bisericii, unde au fost urmăriţi. În cursul serii și în noaptea care a urmat s-au înregistrat victime și în alte zone din oraș. O parte din trupurile celor împuşcaţi mortal aveau sa fie sustrase de la morga spitalului judeţean, duse la Bucureşti şi arse la crematoriul "Cenușa", pentru ca urmele represiunii să fie șterse.

Cenușa avea să fie colectată și aruncată într-o gură de canal din localitatea Popești Leordeni. Bucăți din treptele Catedralei pe care a fost vărsat sângele eroilor din decembrie '89 sunt acum mărturii în Muzeul Memorialului Revoluției de la Timișoara.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI