În urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand şi Regina Maria intrau în Bucureşti ca Suverani ai României Mari

16 octombrie 2022, 20:29

Regele Ferdinand şi Regina Maria au intrat în Bucureşti, cu Trenul regal, pe 16 octombrie 1922, la ora 10.00. Se întorceau de la Alba Iulia, unde au fost încoronaţi cu o zi înainte.

Oamenii au ieşit în număr mare să-i aplaude.

În fruntea alaiului era Regele Ferdinand, călare, însoţit de fiul său, Principele Carol al II-lea, de fratele regelui Italiei, Ducele de Genova, şi de Ducele de York, cel care avea să devină Regele George al VI-lea al Marii Britanii, tatăl Reginei Elisabeta a II-a.

Invitaţi speciali au fost mareşalul Foch, generalul Bertholt, Infantele de Orleans şi Bourbon al Spaniei, însoţit de Infanta Beatrice, sora Reginei Maria.

Regina Elisabeta a Greciei şi Regina Maria a Serbiei, fiicele suveranilor României Mari, s-au întors şi ele în ţară pentru a participa la încoronarea părinţilor, alături de invitaţi din 22 de ţări. Până şi Statele Unite şi Japonia şi-au trimis reprezentanţi.

Fotografii care nu au mai fost difuzate vreodată ne arată atmosfera de bucurie şi de sărbătoare care a cuprins Capitala, în ciuda faptului că a plouat toată ziua.

Presa din lumea întreagă a relatat despre încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, organizată după modelul încoronărilor Regelui George al V-lea al Marii Britanii, al Regelui Serbiei şi cea a Ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite