În ultimii ani, Albania a adus acasă femeile şi copiii luptătorilor ISIS aflaţi în Siria. Deradicalizarea acestor familii este însă un proces îndelungat

3 iunie 2023, 19:43

În ultimii ani, guvernul de la Tirana a organizat patru operațiuni de repatriere a rudelor celor care au luptat de partea ISIS. Autoritățile au reușit să aducă din taberele din Siria 38 de femei și copii. Anul trecut, Elvira și-a putut astfel reîntâlni mama și o soră în vârstă de 12 ani. Ea și-a și cunoscut o altă soră de 7 ani, născută în Siria, în zona controlată de ISIS.

„Mama și cele două surori mai mici sunt acasă, sunt bine. Sora mai mare merge la scoală, învață, primește note. Totul este bine. Le lipsește însă tatăl, aflat de ani buni în închisoare în Siria.”

Imediat după ce sunt aduși din insalubrele tabere din Siria, femeile și copiii albanezi trebuie să stea timp de 3 luni într-o bază militară unde sunt supravegheați de medici, psihologi, dar și verificați de serviciile secrete. Ejnxh Pepa este unul dintre psihologii care-i tratează pe repatriați. Spune că mulți dintre ei au trecut prin drame cumplite și suferă de stres post-traumatic.

„O femeie cu copii mici, de 7 și 8 ani s-a întors din Siria, iar cei mici nu știau cum să stea la masă, pentru că nu văzuseră niciodată un scaun. Copiii nu știau să doarmă-n pat pentru că până atunci dormiseră doar pe jos. Povestea lor m-a impresionat teribil.”

Ejnxh spune că, pe termen lung, copiii care au fost crescuți ani buni după regulile teroriștilor din ISIS nu reprezintă un pericol. Ei pot fi educați, însă asta cere atenție și timp.

„Cred că partea de reintegrare e ușoară, însă reabilitarea necesită mai multă muncă din partea noastră. Poate nu la fel de intensă tot timpul, însă cred că avem nevoie de mult de 5 ani pentru asta.”

Soțiile teroriștilor din ISIS întoarse în Albania nu au fost exonerate de orice vină. Ele sunt în continuare investigate, iar procurorii caută probe pentru a le pune sub acuzare.

Indrit Doda este coordonatorul serviciului antitero din poliția națională albaneză. Până acum el a fost de 4 ori în Siria pentru a aduce acasă femeile și copiii celor care au luptat de partea teroriștilor din Stat Islamic.

Indrit Doda, coordonator Serviciul Antitero, Poliția Națională Albaneză: „Am avut o abordare diferită în cazul femeilor. Considerând că au copii și aceștia au nevoie de ele, femeile nu au fost închise, sunt libere să își vadă de viață, dar sunt investigate de procurori.”

Deși este clar că unele dintre femeile întoarse din Siria sunt în continuare radicalizate, anchetatorii albanezi spun că este foarte greu să le probeze colaborarea cu teroriștii din Stat Islamic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite