În UE sunt 12 țări către care rușii fie nu mai livrează gaz deloc, fie livrează parțial. Guvernele caută soluții. De la economii drastice până la revenirea la cărbune, toate ipotezele sunt pe masă

Ne mai despart doar 3 luni până la răcirea vremii și depozitele de gaz nu sunt nici pe departe pline. Recent, Agenția internațională pentru energie a avertizat în special Europa în legătură cu o posibilă criză energetică de proporţii, comparabilă cu cea a petrolului din anii '70. Guvernele caută soluții pentru a diminua impactul asupra populației, dar și asupra economiilor comunitare. De la economii drastice până la revenirea la cărbune, toate ipotezele sunt pe masă.

14 Iulie 2022, 20:17 (actualizat 15 Iulie 2022, 00:38) Știrile TVR |

La nivelul Uniunii Europene sunt 12 țări către care rușii fie nu mai livrează gaz deloc, fie livrează parțial.

În acest context, prețul gazelor europene este aproape de 10 ori mai mare decât în SUA, iar guvernele de pe continent încearcă să țină sub control efectele asupra economiilor și populației.

În Italia, guvernul a redus TVA-ul la gaz la 5% și va acorda și bonusuri sociale pentru cei cu venituri mici.

În plus, alocă peste 3 miliarde de euro pentru ca prețul energiei electrice și al gazului să nu crească.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: "Miniștrii discută și un plan de criză, o eventuală redeschidere a celor 4 centrale pe cărbune, pentru a folosi mai multă energie electrică și a economisi gazul".

În Spania, guvernul se pregătește să adopte un așa-numit "plan de contingență", de fapt un set de recomandări către populație ca să economisească energie.

Executivul de la Madrid nu exclude și posibilitatea redeschiderii As Pontes, cea mai mare centrală termică din Spania.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: "Administrațiile publice din Spania au luat deja măsuri pentru scăderea consumului de energie. Iluminatul clădirilor și al monumentelor a fost redus în intensitate, multe instituții folosesc panouri solare, a fost raționalizată folosirea instalațiilor de climatizare și în departamentele unde este posibil, angajații lucrează 3 zile pe săptămână de acasă și două vin la serviciu".

Cu o iarnă grea, inflația în creștere, milioane de familii ar putea ajunge la limita subzistenței, alimentând tensiunile sociale, care vor submina sancțiunile împotriva Rusiei și solidaritatea occidentală cu Ucraina.

Iată de ce noile sancțiuni pregătite de Uniunea Europeană nu iau în calcul, deocamdată, gazul rusesc.

Petr Fiala, premierul Cehiei: "Ceea ce este cu siguranță problematic este includerea energiei în sancțiuni, pentru că trebuie respectată o regulă că sancțiunile trebuie să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care impun sancțiunile".

Agenția internațională pentru energie a avertizat că raționalizarea combustibilului pentru industrie și chiar și pentru gospodării ar putea deveni necesară dacă Putin va tăia gazul în timpul iernii.

Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene: "Deci, tranziţia spre energia regenerabilă a devenit o urgenţă".

Până atunci se vorbește însă din ce în ce mai mult de revenirea la cărbune, o soluție care se vrea a fi de tranziție spre independența de gazul rusesc.

Germania a decis deja să-și reactiveze centralele electrice pe cărbune.

Planul de solidaritate energetică va fi discutat de liderii europeni la sfârșitul acestei luni.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI