În timp ce premierul anunţă că ţara nu intră în carantină, medicii propun măsuri alternative. Dr. Octavian Jurma: „Noi deja ne infectăm în casele noastre acolo unde avem falsul sentiment de siguranţă”

30 octombrie 2020, 18:34

Pe lângă capitală, 9 judeţe au acum peste trei cazuri de Covid la mia de locuitori. Mureş, Sibiu, Bihor şi Arad tocmai au depăşit pragul roşu de infectări cumulate în 14 zile. Timişul a ajuns chiar la patru cazuri la mie, după Sălaj şi Cluj. Oficialii spun că, din motive tehnice, Clujul nu a putut transmite noul coeficient, dar judeţul a raportat aproape 400 de infectări nou depistate. Iar de la fiecare caz confirmat apar altele noi.

„Suntem la 60 de mii de cazuri în două săptămâni, iar sistemul nostru medical nu poate face faţă la acest nivel. De săptămâna viitoare o să ne uităm la o medie de 6.000 de cazuri pe zi. E foarte îngrijorător faptul că nu suntem nici măcar într-un platou. Dacă am lua măsuri radicale, chiar şi un lockdown complet, am închide tot, încă două săptămâni numărul de cazuri ar creşte”, spune dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător.

Autorităţile spun că s-au luat deja măsuri potrivit legii, iar efectele se văd după cel puţin 10 zile. Grija cea mai mare este că aceste măsuri să nu afecteze economia şi locurile de muncă, declară premierul.

„Va trebui să avem temeiuri extrem de serioase pentru a impune alte măsuri de restricție. Iar ceea ce se tot vorbește cu carantinarea totală, suntem departe de o astfel de decizie pentru că aici, o spun cu fiecare ocazie, putem să trăim normal, putem să avem puține măsuri de restricție, cu o singură condiție – oamenii să respecte măsurile de protecție sanitară”, a precizat Ludovic Orban.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balş” crede că mai potrivită este izolarea ţintită, a celor care au virusul, cu testări masive, chiar şi cu teste rapide, şi anchete epidemiologice prompte: „Marea problemă este cum mă feresc de persoana de lângă mine, pe care o cunosc, şi care ar putea să fie infectată. Riscul cel mare este în raport cu colegul de serviciu, cu colegul de la şcoală, cu vecinul, cu cunoscutul. Dacă este un contact şi amândoi au purtat mască, atunci riscul este mic”.

Dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător:Eu sunt avocatul unei perioade de carantină scurtă, de două săptămâni, să ieşim din casă sub umbrela unei baterii masive de teste. Noi deja ne infectăm în casele noastre acolo unde avem falsul sentiment de siguranţă că doar nu o să ne infecteze fratele meu sau mama mea. Ei poate s-au infectat când au urcat ieri în lift şi nu stiu. Au purtat masca, dar nu s-au spălat pe mâini, s-au atins la gură”.

În cazul celor care nu se tem de virus şi nu respectă regulile de protecţie, un antidot puternic ar putea fi amenzile usturătoare, care pot ajunge la 2500 de lei pentru o persoană fizică. Numai în ultimele 24 de ore, autorităţile au aplicat aproape şapte mii de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape un milion de lei. Şi au deschis şapte dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite