În timp ce la Aubonne Regele Mihai se simte mai bine, în țară legea privind statutul juridic al Casei Regale naște controverse

Regele Mihai îi uimește pe medici cu forța cu care se luptă pentru viață. Se simte mai bine, este conștient, iar în ultimele 4 zile a vorbit cu cei din jur. A trecut o săptămână de când starea Regelui Mihai a dat emoții tuturor. O corespondență în exclusivitate de la trimisul nostru special în Elveția, Camelia Csiki.

13 Noiembrie 2017, 20:38 (actualizat 13 Noiembrie 2017, 22:25) |
Regele Mihai se simte mai bine, Telejurnal ora 19.00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Căderea fizică de săptămâna trecută a Majestății Sale a fost cea mai gravă de până acum. De aceea, Familia Regală s-a speriat și a venit de urgență în Elveția. Dar Regele Mihai luptă pentru viața sa. A fost stabilizat în urmă cu 4 zile, este conștient în cea mai mare parte a timpului, liniștit, recunoaște persoane și pune întrebări. În urmă cu 3 zile a întrebat ce s-a întâmplat, de ce e atât de multă lume în jurul Majestății Sale.

Informațiile au fost furnizate aseară, când Principesa moștenitoare a ieșit din reședința privată a Regelui, din Aubonne. A refuzat să acorde un interviu și nu dorește ca Regele Mihai să fie filmat în suferință. Vrea să rămână în amintirea românilor așa cum a fost în cei 96 de ani, în putere, demn.

Regele Mihai se află încă sub supravegherea medicilor elvețieni. Trei infirmiere și un terapeut vin zilnic la domiciliu pentru diverse proceduri medicale. După câteva nopți grele, în care a fost mai agitat, a primit un tratament care-l ajută să doarmă, ceea ce l-a întremat.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu s-au întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți medici, pentru a căuta soluții să-i aline suferința Regelui Mihai, dar și un tratament adecvat. Vor mai rămâne câteva zile în Elveția, iar săptămâna aceasta altețele lor se vor întâlni din nou cu alti doi medici.

Între timp, în România, legea privind statutul juridic al Casei Regale, inițiată săptămâna trecută de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, naște controverse.

Proiectul acordă șefului Casei Regale același statut cu al foștilor șefi de stat, cu privilegiile aferente. Palatul Elisabeta este trecut în folosința gratuită a Casei Regale pentru 49 de ani. Cheltuielile de funcționare, inclusiv un serviciu administrativ de maximum 20 de persoane, sunt trecute la bugetul se stat.

"Am vazut niște sume mirobolante, nu au legatură cu realitatea. Bugetul va fi stabilit de guvern, în fiecare an" – Călin Popescu Tăriceanu.

"E un proiect viclean, care vrea să îmblânzească Casa Regală" – deputat USR, Cristian Ghinea.

Proiectul este depus în acest moment la Senat și trebuie să intre în dezbaterea Parlamentului.

Şeful Casei Regale a României ocupă în ordine de precădere a protocolului naţional o poziţie echivalentă unui fost şef de stat.

Numărul maxim de posturi al serviciului administrativ al Casei Regale a României este de 20 de posturi, inclusiv directorul administrativ, personal contractual, finaţat de la bugetul de stat.

Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin hotărâre a Guvernului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI