În septembrie, rata anuală a inflaţiei a depăşit majorările de salarii

Creşterea veniturilor nu mai ţine pasul cu scumpirile. La începutul toamnei, rata anuală a inflaţiei a depăşit majorările de salarii, pentru prima oară în acest an. Cei mai bine plătiţi rămân angajaţii din IT, ale căror câştiguri sunt acum chiar şi de peste patru ori mari decât ale celor din industria ospitalităţii.

14 Noiembrie 2021, 19:32 Știrile TVR |

Câştigul salarial mediu net a urcat la 3.517 lei, în creştere cu aproape 6 la sută în septembrie, faţă de perioada similară a anului trecut. Prea puţin însă pentru a ţine pasul cu scumpirile din aceeaşi perioadă. Rata anuală a inflaţiei a fost mai mare, 6,3%.

Septembrie a fost prima lună din anul aceasta în care creşterea de venituri nu au mai ţinut pasul cu creşterea preţurilor.

Nu toţi salariaţii au avut parte de venituri mai mari. De exemplu, angajaţii din industria petrochimică au câştigat mai mult cu aproape 15% în septembrie, faţă de luna august, ca urmare a acordării unor prime, arată datele statistice. La polul opus, lucrătorii din alte industrii extractive şi cei care se ocupă cu intermedierea financiară au avut câştiguri mai mici cu 8%.

Toamna a adus şi diferenţe mai mari de venituri între salariaţi.

Cele mai mari salarii sunt ăn industria IT. Câştigul mediu net a urcat la 8.578 de lei. La polul opus, angajaţii din industria ospitalităţii au cele mai mici venituri. În cazul lor, câştigul mediu net a scăzut la 1.929 de lei, arată cele mai recente statistici oficiale.

Economiştii nu exclud ca puterea de cumpărare să scadă şi pe finalul anului.

Banca Naţională a prognozat, pentru luna decembrie, o rată anuală a inflaţiei de 7,5%, mai mare decât estimarea anterioară.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 34°C
CLUJ 34°C 25°C
CONSTANTA 28°C 29°C
CRAIOVA 35°C 29°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI