Joi începe vaccinarea cu serul Moderna. Luna aceasta, ar urma să primim și 800 de mii de doze de vaccin AstraZeneca Oxford

1 februarie 2021, 20:31

Jumătate dintre cele 163.800 de doze de vaccin Pfizer BioNtech au ajuns la centrul naţional de distribuţie din Bucureşti, iar restul, la cele şase centre regionale.

În cea de-a şaptea tranşă, regiunea de vest a primit aproape 20 de mii de doze, ceea ce situează zona de vest pe locul trei, după Bucureşti şi Constanţa.

Deși este cea mai mare tranșă primită până acum de țara noastră, vaccinurile sunt încă prea puţine faţă de nevoi. Aşa că ministrul Sănătăţii a anunţat noi reguli: în februarie, locurile libere din platforma de programare vor fi doar pentru cei care au peste 65 de ani, pentru bolnavii cronic, cei cu handicap şi pentru însoțitorii lor. Persoanele care au făcut deja prima doză nu sunt afectate.

Joi ar trebui să înceapă imunizarea şi cu vaccinul Moderna, din care sunt disponibile 35.600 de doze. Compania a anunțat că vineri va livra încă 42 de mii, cu aproximativ 20 la sută mai puţine decât se estima. La centrul de vaccinare de la Spitalul CFR din Timişoara s-au făcut deja pregătiri pentru a folosi noul vaccin.

Luna aceasta, România ar urma să primească și 800 de mii de doze de vaccin de la AstraZeneca Oxford, nou aprobat în Uniunea Europeană.

Dacă primele două vaccinuri aprobate în Uniune folosesc tehnologia bazată pe ARN mesager, cel de la Oxford conţine un adenovirus de la cimpanzei care transportă un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2. Virusul de la maimuţe este modificat pentru a nu se multiplica la om.

Peste 598 de mii de persoane au fost deja vaccinate cu vaccin Pfizer, din care peste 123 de mii au schema completă. Şi s-au înregistrat 1880 de reacţii adverse comune şi minore. Până acum, România a primit aproape 795 de mii de doze de vaccin Pfizer. Următoarea tranșă este programată pentru lunea viitoare, dar se așteaptă confirmarea producătorului. Pfizer a anunțat că va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite