În România, costul orar cu angajații este de peste trei ori mai mic decât media europeană. Cel mai mare cost, în Danemarca, cel mai mic, în Bulgaria

Românii sunt, în continuare, printre cetățenii europeni cu cele mai mici salarii. Costul orar cu forță de munca e de peste trei ori mai mic decât media europeană, arată cele mai recente statistici oficiale. În timp ce economiștii susțin că singura soluție pentru a opri migrația externă e creșterea salariilor, reprezentații angajatorilor reclamă că fiscalitatea e prea mare. Ministrul de Finanțe anunță noi măsuri de sprijin și spune că în acest moment prioritara e păstrarea locurilor de muncă.

29 Martie 2022, 16:53 (actualizat 29 Martie 2022, 20:57) Știrile TVR |
Costul orei de muncă, mult sub media europeană
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În România, costul orar cu forța de munca, ce include salariul net, contribuții sociale și alte remunerații, a fost, anul trecut, în medie, de 8,5 euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după Bulgaria. În schimb, media europeană a depășit 29 de euro, arată cele mai recente date ale Eurostat, valabile pentru întreprinderile cu peste 10 angajați.

Reprezentații angajatorilor susțin că nivelul salarial mai scăzut ca în alte țări e o consecință a structurii economiei naționale și a fiscalității.

Florin Jianu, preşedintele Consiliulului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: “Exportăm produse brute și importăm produse cu valoare adăugată mai mare. Este aproape 50% impozitarea forței de muncă în România. Să regândim această impozitare. (...) Să fie sustenabilă pentru stat, dar să nu mai fie o povară pentru angajator”.

Ministrul de Finanțe nu vorbește însă despre reducerea impozitării forței de muncă. Dar promite măsuri de sprijin pentru a limita efectele războiului din Ucraina, în condițiile în care creșterea economică va fi sub nivelul prognozat.

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: “În pachetul de măsuri cu siguranță se vor identifica soluții și pentru salariații din mediul privat. Cel mai important în această perioadă complicată este să păstram locurile de muncă”.

Cel mai mare cost orar cu forța de muncă a fost, anul trecut, în Danemarca, Luxemburg și Belgia, de peste 40 de euro, mai arată statisticile europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI