În România, costul orar cu angajații este de peste trei ori mai mic decât media europeană. Cel mai mare cost, în Danemarca, cel mai mic, în Bulgaria

29 martie 2022, 16:53

În România, costul orar cu forța de munca, ce include salariul net, contribuții sociale și alte remunerații, a fost, anul trecut, în medie, de 8,5 euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după Bulgaria. În schimb, media europeană a depășit 29 de euro, arată cele mai recente date ale Eurostat, valabile pentru întreprinderile cu peste 10 angajați.

Reprezentații angajatorilor susțin că nivelul salarial mai scăzut ca în alte țări e o consecință a structurii economiei naționale și a fiscalității.

Florin Jianu, preşedintele Consiliulului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: “Exportăm produse brute și importăm produse cu valoare adăugată mai mare. Este aproape 50% impozitarea forței de muncă în România. Să regândim această impozitare. (…) Să fie sustenabilă pentru stat, dar să nu mai fie o povară pentru angajator”.

Ministrul de Finanțe nu vorbește însă despre reducerea impozitării forței de muncă. Dar promite măsuri de sprijin pentru a limita efectele războiului din Ucraina, în condițiile în care creșterea economică va fi sub nivelul prognozat.

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: “În pachetul de măsuri cu siguranță se vor identifica soluții și pentru salariații din mediul privat. Cel mai important în această perioadă complicată este să păstram locurile de muncă”.

Cel mai mare cost orar cu forța de muncă a fost, anul trecut, în Danemarca, Luxemburg și Belgia, de peste 40 de euro, mai arată statisticile europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Cozi pentru plata facturilor cu vouchere de energie