În România, unul din zece bolnavi aflați în stare terminală are acces la îngrijire paliativă

8 februarie 2018, 22:00

Maria este o fetiţă de 11 ani, operată în copilărie de tumoră pe creier. A rămas cu multe probleme de sănătate. Kinetoterapia îi este vitală şi o face gratuit în centrul de îngrijiri paliative al unui ONG.

Şansa la un pat într-un centru de îngrijiri paliative e o loterie în România. Nu avem nici infrastructură, nici specialişti. Spre exemplu, o femeie din Timişoara i-a găsit tatălui ei un loc tocmai la Bucureşti.

Potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii, în spitalele de stat din România există doar 745 de paturi pentru bolnavii care au nevoie de îngrijiri paliative. Infinit de puţine dacă ne gândim numai la miile de bolnavi aflați în faza terminală.

În mod normal, statul român ar trebui să asigure acestor tipuri de pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Numărul de paturi pentru acest tip de îngirjiri este insuficient sau nu există în anumite zone” – Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

S-a văzut cel mai bine asta zilele trecute, când pentru băieţelul din Bihor, aflat în stare vegetativă, nu s-a găsit un loc într-un centru în tot judeţul şI nici în apropiere.

Au căutat, credeţi-mă, medicii noştri au căutat, s-au interesat unde să-l poată trimite, nu au găsit nicăieri. În Oradea există un centru de îngrijiri paliative, dar este cu plată, este privat”  – Maria Silaghi, manager Spitalul Municipal Oradea.

Instituţiile private sunt şi ele puţine, iar serviciile contracost. Fundaţiile şi ONG-urile le oferă gratuit, dar nu fac faţă cererii. Datele arată că anual 160.000 de români ar avea nevoie de îngrijiri paliative.

Conform estimărilor noastre, numai la nivelul Bucureştiului vorbim de peste cinci mii de copii cu boli incurabile care au nevoie de îngrijire paliativă şi care nu primesc acest tip de suport” – Mirela Nemţanu, director executiv Hospice Casa Speranţei.

 

Într-un raport din 2015, publicat în The Economist, România este pe locul 64 din 80 într-un clasament al accesibilităţii îngrijirilor paliative. Stăm cel mai rău din toată Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă