Ideal ar fi ca în 4 ani să avem un singur ministru la Finanțe. Noi am schimbat 7. Adică o medie a mandatului de nici 8 luni. Oamenii de afaceri se plâng că în aceste condiții, când regulile jocului se schimbă de la o zi la alta, e greu să-ți faci planuri. Cel mai scurt mandat a numărat doar... 30 de zile.
Situaţia se complică şi mai mult la Transporturi. Pe aici s-au perindat nu mai puţin de 8 miniştri în 4 ani, cu o medie a mandatului de 5,9 luni. Mai puţin de jumătate de an! E, poate, cel mai dureros domeniu din portofoliu, cu 27 de miniştri de la Revoluţie încoace, subliniază Daniel Coman, jurnalist TVR.
Puţin mai bine stă Ministerul Economiei.
Aici, unii miniştri au stat chiar şi 2 ani în funcţie, ridicând media: puţin peste 8 luni, performerii domeniului economic!
Cea mai mică medie este la Ministerul pentru Mediu de Afaceri şI IMM-uri. Proaspăt înfiinţat, abia are un an de existenţă şi este deja la al patrulea ministru.
În aceste condiţii, orice proiect de dezvoltare are şanse mult mai mici de reuşită, o recunosc chiar foştii miniştri.
Nici în plan extern schimbările dese nu ne ajută. Nu apucăm să ne facem relații și nici să ducem la bun sfârșit proiectele cu alte țări sau instituții financiare internaționale.
Instabilitatea este, oricum, o situaţie de fapt la noi şi dacă ne uităm la statistica premierilor. Din 15 şefi de guvern de după Revoluţie, doar 3 au avut un mandat întreg, subliniază Daniel Coman, jurnalist TVR.
Doar Italia şi Polonia stau mai prost decât noi la durata de viaţă a mandatului. Cu Germania nici nu ne mai comparăm. Noi schimbăm cam 4-5 premieri până schimbă ei unul.
MINISTERUL DE FINANŢE - DURATA MANDATULUI
MEDIA duratei unui mandat: 7,9 luni.
MINISTERUL TRANSPORTURILOR - DURATA MANDATULUI
MEDIA duratei unui mandat: 5,9 luni.
MINISTERUL ECONOMIEI - DURATA MANDATULUI
Media duratei unui mandat: 8,06 luni.
MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI - DURATA MANDATULUI
Media duratei unui mandat: 3,9 luni.
MANDATUL UNUI PRIM-MINISTRU - NUMĂR MEDIU DE ANI