În România, doar unul din 10 bolnavi în fază terminală moare fără să sufere. Hospice Casa Speranței oferă sprijin

17 noiembrie 2017, 10:02

Bolnavii sunt trimiși să moară acasă, deseori în chinuri groaznice, atunci când și familiile lor nu fac fața situației.Puțini dintre ei ajung să beneficieze de ceea ce se cheamă îngrijire paliativă de tip hospice.

Fundația care a introdus în România acest concept, Hospice Casa Speranței, a împlinit 25 de ani de activitate și  joi seară a organizat cel mai important eveniment anual de strângere de fonduri: Hospice Edelweiss Dinner.

Mirela Nemțanu, directorul general al fundației, a fost invitată în Ora de Știri și a vorbit despre această situație cu totul de neacceptat, și anume ca 9 din 10 bolnavi incurabil să nu poată beneficia de alinarea suferinței pe patul de moarte.

Îngrijirea paliativă înseamnă controlul simptomelor, managementul durerilor, întărirea organismului în măsura în care se poate, folosirea opioidelor, folosirea morfinelor, pentru că din păcate, există o gamă largă de cancer care provoacă niște dureri cumplite și este absolut inuman. Știm că acel om va mai trăi ore, zile, să îl lași să se chinuie este inuman, mai mult, este extrem de traumatizant și inuman să lași familia să se chinuie cu acest lucru, a explicat Mirela Nemțanu, directorul general al fundației.

Statul nu arată un interes față de acești oameni care, așa cum am primit și eu replica, oricum vor muri, atrage atenția Mirela Nemțanu care a adăugat că statistica s-a înrăutățit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă