În România, doar una din cinci locuințe are poliță de asigurare obligatorie

8 iunie 2019, 19:35

Comuna timișană Foieni a fost distrusă de inundații în primăvara anului 2005. Zilele trecute, ploile au umflat, din nou, apele râului Timiș, iar localnicii se tem că vor fi calamitați. Deși asigurarea locuințelor este obligatorie prin lege încă din 2008, doar câțiva săteni și-au pus bunurile la adăpost.

Legea prevede amenzi de până la 500 de lei pentru proprietarii care nu și-au asigurat locuințele împotriva dezastrelor naturale. Cu toate acestea, la nivel național doar 20% dintre case și apartamente au polițe de asigurare.

O poliță de asigurare obligatorie costă în medie 20 de euro pe an și acoperă riscul pentru bunuri care valoarează până la 20.000 de euro. Dar cei mai mulți români nu se grăbesc să dea nici măcar această sumă pe an, devreme ce, oricum, ajutorul vine de la guvern, în caz de calamitate. Iar de săptămâna aceasta, odată cu acordarea din rezerva de stat, procedura a fost simplificată.

Grindina și ploile torențiale au distrus și mii de hectare de terenuri agricole. Din primăvară, agricultorii care au pământuri și animale pot primi bani europeni să plătească până la 70% din valoarea unei polițe de asigurare. Trebuie să se adreseze Agenției de finanțare a investițiilor rurale.

Vremea rea a avariat și zeci de autoturisme, mai ales în nord-vestul țării. Șoferii care vor să asigure mașinile împotriva fenomenelor meteo extreme au nevoie de polițe CASCO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă