În România, doar doi din zece pacienţi loviţi de boli fără leac au parte de îngrijiri paliative

22 aprilie 2022, 07:41

Georgeta prinde aripi după ce vine la centrul Hospice Casa Speranţei, unde sufletele învaţă să se exprime prin artă, îşi împărtăşesc suferinţele şi primesc alinare prin tot felul de terapii. Toate, gratuite.

În fiecare an, peste cinci mii de pacienţi cu boli fără leac primesc alinare pentru trup şi suflet de la Hospice Casa Speranţei. Şi familiile sunt ajutate. Suferinzii sunt trataţi până la ultima suflare. Unii sunt internaţi pentru tratamente şi vor petrece Paştele la spital.

Anual, în România sunt peste 172 de mii de pacienţi cu boli incurabile care au nevoie de servicii de paliaţie. Din păcate, doar doi din 10 au parte de îngrijiri care să-i ajute să trăiască ultimele zile demni şi fără suferinţă.

Îngrijirile pentru bolile incurabile sunt esenţiale, dar numai 3 la sută din nevoile de servicii la domiciliu sunt acoperite. În toată România sunt doar 87 de unităţi spitaliceşti care le oferă. Multe proiecte similare aşteaptă cu anii aprobare de la ministerul Sănătăţii.

Voluntari britanici au adus în România acum 30 de ani îngrijirile paliative, dezvoltate prin Hospice Casa Speranţei, care a ajutat peste 45 de mii de suferinzi. Abia acum organizaţia a primit statutul de utilitate publică.

Ministrul Sănătăţii spune că paliaţia va fi inclusă în strategia de sănătate şi nu vor mai fi bariere pentru noile centre.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite