În România, diagnosticul de TBC este pus cu întârziere. Suntem pe primul loc în UE la numărul cazurilor de tuberculoză

24 martie 2017, 18:59

Ancuţa Pruteanu a avut tuberculoză. Şi s-a vindecat. Dar a aflat cum sunt priviţi în România bolnavii cu TBC, chiar dacă, după 2-3 săptămâni de tratament corect, pacientul nu mai e contagios.

Cu aceleaşi probleme s-a confruntat şi Iuliana, o tânără diagnosticată la vârsta de 25 de ani cu TBC. La ea, simptomele nu au fost uşor de recunoscut, aşa că a fost dianosticată târziu şi a rămas doar cu un plămân.

Medicii spun că există câteva simptome care nu pot fi sub nicio forma ignorate: astenie, scădere ponderală, absenţa pofteri de mâncare, episoade de febră. Tusea cronică persistentă mai mult de 3 săptămâni ar trebui să atragă atenţia şi asupra existenţei unei tuberculoze.

Oricine este expus pericolului, dar nu oricine se şi îmbolnăveşte. Nu toate persoanele infectate cu virusul tuberculozei ajung să facă o formă a bolii pe durata întregii vieţi. Studii recente arată că un sfert din populaţia globului poartă virusul în organism fără ca acesta să fie activ pe durata vieţii.

Boala se declanşează când sistemul imunitar este slăbit.

De Ziua Mondială a Luptei Împotriva Tuberculozei şi motocicliştii au tras un semnal de alarmă: au ieşit în marş prin centrul Capitalei, cu mesajul Tuberculoza este pe stradă şi trebuie să ne protejăm de ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite