În România, 7 din 10 elevi sunt analfabeţi digital

Sunt generaţia digitală, dar folosesc tehnologia ca să vorbească la telefon, ori să posteze pe reţelele de socializare. Este cazul a 7 din 10 elevi de la noi din ţară. În contextul în care suntem pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizare, Ministerul Educaţiei anunţă o reformă în această direcţie. Prima decizie vizează tablele clasice care vor fi înlocuite cu unele digitale.

25 Mai 2022, 20:59 Știrile TVR |

Este ora de Română, iar elevii de clasa a IV-a învață să scrie corect, folosind tehnologia. Fără caiete, cărţi, pixuri sau stilouri. Chiar şi tradiţionalul scris cu creta pe tablă a fost înlocuit de urmaşul său modern: videoproiectorul.

În timp real, profesorul şi ceilalţi copii din clasă văd cerinţele la probleme, dar şi rezolvările elevului ascultat.

La ora de Informatică, accentul se pune pe vizual şi pe practic.

Totul este interactiv, elevii lucrează în echipă şi, deşi sunt prezenţi fizic la clase, problemele sunt rezolvate online. Pentru Teo, la cei 11 ani, folosirea unui calculator nu mai are taine. El deja visează să construiască un computer 100% românesc.

Este însă o excepţie. La nivel naţional, 7 din 10 elevi ştiu să folosească tehnologia doar pentru a vorbi la telefon, să posteze pe reţelele de socializare, ori să se joace şi să poarte o conversaţie online.

Până la vârsta de 8 ani, cei mai mulţi copii nu ştiu nici măcar să deschidă un calculator.

Ministerul Educaţiei anunţă o reformă în şcoli: profesorii vor face cursuri de pedagogie digitală, iar tablele clasice vor deveni o amintire.

Profesorii de Informatică spun că digitalizarea este un proces îndelung, care trebuie ghidat în permanenţă.

Comisia Europeană îşi propune ca, până în 2030, să alfabetizeze digital 80% din populaţia cu vârste cuprinse între 18-74 de ani.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 26°C 32°C
CLUJ 29°C 30°C
CONSTANTA 25°C 27°C
CRAIOVA 27°C 31°C
BRASOV 25°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI