În primele 6 luni, împrumuturile externe ale României au crescut cu peste 2,6 miliarde de euro. Datoria externă a României este atât de mare, încât depăşeşte jumătate din PIB-ul ţării

România trăieşte tot mai mult pe datorie. În primele 6 luni ale acestui an, numai împrumuturile externe au crescut cu peste 2,6 miliarde de euro. Suma totală pe care o datorează ţara noastră depăşeşte 137 de miliarde de euro. Analiştii financiari spun că achitarea acestor împrumuturi atrage după sine mărirea taxelor şi impozitelor.

14 August 2022, 17:29 (actualizat 14 August 2022, 22:02) Știrile TVR |

România s-a împrumutat zilnic cu peste 14,6 milioane de euro, numai în primele șase luni ale acestui an.

Adrian Negrescu - analist financiar: Ne împrumutăm pentru a acoperi datorii din urmă, ne împrumutăm pentru a acoperi salarii, necesarul de pensii, pentru a acoperi tot felul de găuri din economie pe care statul, din păcate, nu reuşeşte să le rezolve prin măsuri de restructurare a activităţii.

Experţii în economie spun că aceste împrumuturi ar trebui să fie folosite la construirea de autostrăzi, spitale, şcoli. Pe scurt, banii trebuie gestionaţi responsabil.

Fiecare român, indiferent că este pensionar, minor sau în câmpul muncii, este dator în contul ţării cu peste 7.200 de euro, dintre care aproape 140 sunt luaţi numai în primele 6 luni ale acestui an.

Datoria externă a României este atât de mare, încât depăşeşte jumătate din PIB-ul ţării. Şi vom continua să ne împrumutăm, pentru că proiectul de rectificare bugetară anunţă un deficit care va creşte datoria cu peste jumătate de miliard de euro.

Adrian Benţa - analist financiar (pentru Banii, Azi): Noi, ca şi ţară, consumăm mai mulţi bani decât producem, iar diferenţa o împrumutăm. Aş vrea să vă reamintesc situaţia noastră din ultimii 10 ani, când toate bugetele anuale au fost constituite pe deficit.

Adrian Negrescu - analist financiar: Soluţia pentru a reduce datoria publică pentru a avea cu ce să plătim practic aceşti bani împrumutaţi ar fi să stimulăm investiţiile, să creem locuri de muncă, să ajutăm economia să performeze, mai ales în această perioadă de criză.

Însă economiştii sunt de părere că această datorie va fi plătită tot de populaţie, prin creşterea taxelor şi impozitelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI