În premieră, chinezii zboară cu un avion fabricat integral în propria ţară

Avion fabricat integral în China
Avion fabricat integral în China
28 mai 2023, 15:27

„Sunt foarte încrezător în țara noastră”, a spus Liu Peng, un pasager. El a declarat pentru agenția de presă Reuters că C919 „va deveni cu siguranță din ce în ce mai bun”.

„Mă simt foarte emoționat”, a spus LV Boyuan, student și pasionat de zboruri, în vârstă de 21 de ani. El a vorbit cu Reuters pe aeroportul din Shanghai, înainte de a se îmbarca într-un zbor normal către Chengdu, de unde plănuia să ia un zbor de întoarcere C919 a doua zi.

Avionul, care are 164 de locuri, a fost construit de Commercial Aviation Corporation din China (Comac), în speranța de a opri dominația avioanelor Airbus și Boeing. Deși construit integral în China, modelul s-a bazat pe componente occidentale, inclusiv motoare și sisteme electrice și electronice.

China Eastern Airline, susținută de stat, a comandat cinci avioane. Comac spune că a obținut deja peste 1.200 de comenzi pentru C919. Unii experți spun însă că majoritatea acestor comenzi sunt de fapt scrisori de intenție venite de la clienți autohtoni. Oricum, compania intenționează să producă 150 de avioane în fiecare an, timp de cinci ani.

Președintele Xi Jinping, care a stat în cabina primului avion chinezesc în urmă cu câțiva ani, a descris proiectul drept una dintre cele mai inovatoare realizări ale Chinei. C919 a făcut mai multe zboruri de testare din 2017 până acum, dar niciodată curse de linie.

 

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite