În prag de finalizare a președinției Consiliului UE. Momente esențiale: summitul de la Sibiu, închiderea a 90 de dosare legislative. Autoritățile pregătesc predarea ștafetei către Finlanda

11 iunie 2019, 19:56

George Ciamba se declară mulțumit de realizările președinției române a Consiliului, care s-a dovedit dinamică și a reușit să rezolve o serie de dosare complexe, în care România și-a demonstrat calitatea de mediator onest, mișcând lucrurile în chestiuni controversate.

George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene: Una dintre realizările președinției române a Consiliului UE a fost suplimentarea cu 10 mii de gărzi de coastă a operațiunii Frontex. România a reușit acest lucru într-o perioadă complexă, în care migrația este subiect de divergențe – să aibă o contribuție clară la protecția frontierelor externe ale UE„.

Summitul de la Sibiu este considerat fundamental pentru reafirmarea coeziunii între statele europene, în momente de cumpănă pentru blocul comunitar.

Leonard Orban, consilier prezidențial: Elementul cel mai important pe care l-au transmis liderii europeni este mesajul de unitate la nivelul UE 27, căci Marea Britanie nu a fost reprezentată la Sibiu.

Brexitul rămâne marea necunoscută a viitorului apropiat al UE. Va fi acesta unul dur sau cel negociat în acordul de retragere a Marii Britanii?

La aceste întrebări vom afla răspunsurile în perioada președinției finlandeze, care debutează la începutul lui iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite