În postura femeilor hărțuite. Un cuplu de artiști belgieni a creat holograme prin care bărbații pot experimenta prin ce trece o femeie agresată verbal

14 februarie 2022, 18:47

Instalația intitulată „Poezie masculină” este un proiect de realitate augmentată care îi forțează pe vizitatori să treacă prin mijlocul unor holograme care îi hărțuiesc prin comentarii nepotrivite și agresive.

Instalația vrea să le deschidă ochii bărbaților față de realitatea pe care o suportă zilnic multe femei. Și, deși este o experiență de câteva minute, pentru cei care care i-au trecut deja pragul impactul este cât se poate de evident.

Louise Van Brande, asistent social: A fost un iad. Dar pentru mine, nu e nicio surpriză. Sunt obişnuită să simt asta şi mi se pare interesant ca acest lucru să fie pus într-o expoziţie. Va fi interesant de văzut ce cred bărbaţii.

Jonathan Vard, asistent social: Simt că am trăit o săptămână sau chiar o lună în pielea unei femei care este permanent privită, judecată, şi căreia i se aruncă mereu remarci.

„Poezie masculină” este creația cuplului de artiști, Natahlie Erin și Federic Durieu. Ei spun că au fost inspirați de experiențele trăite de fiica lor în viața de zi cu zi.

Frederic Durieu, artist: Am făcut acest proiect pentru bărbaţi, dar ne-am dat seama că are un impact semnificativ şi asupra femeilor. Bărbaţilor le mai deschide ochii, iar femeile simt că în acest fel au permisiunea să vorbească.

De altfel, la finalul terifiantului intinerar, ultima voce este a unei femei care le amintește vizitatorilor că victimele sunt întotdeauna cineva apropiat.

Proiectul artistic a fost vizitat de mai mulți parlamentari belgieni și activiști, iar autoritățile și-ar dori ca acesta să ajungă în cât mai multe locuri din țară.

Instalația „Poezie Masculină” urmează să fie deschisă publicului în perioada următoare, iar artiștii vor să aibă și câțiva psihologi care să-i acompanieze și să-i consilieze pe vizitatorii care riscă să fie afectați de această experiență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite