În portocaliu şi negru, Halloween are loc în noaptea de 31 octombrie

31 octombrie 2021, 10:54

Halloween, o abreviere pentru All Hallows’ Eve, are originea în vechiul festival celtic Samhain şi s-a răspândit prin intermediul imigranţilor irlandezi şi scoţieni care au ajuns pe pământ american în secolul XIX.

În România, Halloween-ul are deja o tradiţie de câţiva ani şi se sărbătoreşte de obicei în cluburi cu petreceri costumate, iar în Casa Contelui Dracula, la Castelul Bran, se pregăteşte cea mai tare petrecere de Halloween.

(w460) Halloween

Şi pentru cei mici este o ocazie de a petrece, iar Rapunzel, Sofia, Cenuşăreasa, Albă ca Zăpada, Elsa, Spiderman sau Batman sunt costumaţiile preferate de copii, apoi vin cele de vampir sau vampiriţă, fantomă, dovlecel, liliac sau fluturaş, iar dacă petrecerile lor au ca tematică pur şi simplu toamna, prichindeii se costumează în legumele acestui sezon.

Obiceiuri speciale de Halloween

Halloweenul a devenit mai mult un prilej de petrecere decât o sărbatoare a morţilor, cu toate că în această zi, în multe locuri din lume oamenii îşi aduc aminte de originile sărbătorii şi îi omagiază pe cei care nu mai sunt printre noi, aprinzând lumânări sau lampioane în memoria lor.

Portocaliul şi negru sunt reprezentative pentru Halloween. Prima culoare simbolizează toamna şi belşugul, iar cea de a doua, întunericul, moartea şi forţele obscure.

(w460) Halloween

Dovlecii sculptaţi şi luminaţi apoi în interior cu lumânări sau felinare, numiţi de americani Jack-o-lantern, sunt folosiţi la decorarea caselor şi a grădinilor. Ei sunt asociaţi cu vechea sărbătoare celtică, şi au ca origine fenomenul straniu de lumini pâpâitoare de pe câmpurile cu turbă, dar şi cu ritualurile din Ziua morţilor specifice mai multor ţări de pe continentele americane, Mexic, Stalele Unite sau Guatemala.

(w460) Dovleci

Totuşi, despre Jack-o-lantern există şi o legendă din folclorul irlandez, care a ajuns în Statele Unite odată cu imigranţii, prin anii 1840. Se spune că Jack l-ar fi prins pe Diavol, păcălindu-l să se caţere într-un copac, dar Cerurile s-au supărat şi l-au alungat pe băiat din Rai, iar ca să-i ţină de cald în nopţile reci, Diavolul i-a dăruit lui Jack un tăciune încins prins într-un nap cioplit. Cum însă napii se pare că erau mai greu de găsit, imigranţii irlandezi au folosit de Halloweed dovleci.

(w460) Costume de

Costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază, în vrăjitoare, lilieci, pisici sau dovleci este obligatorie pentru cine vrea să meargă la o petrecere sau la colindat. Costumarea este o veche practică din Irlanda, Anglia şi partea de nord a Franţei atunci când se sărbătorea Samhain-ul, sau trecerea la noul an, în 1 noiembrie. Semnifica sfârşitul verii şi începutul iernii şi al întunericului, când se credea că cerurile se deschid, iar spiritele păşesc libere pe pământ. Druzii aprindeau marele foc sacru, iar oamenii purtau costume din piei de animale pentru a înspăimânta spiritele rele şi aduceau ofrande zeilor. Se obişnuia şi să se stingă focul din vatra caselor, pentru a le face reci şi neprimitoare pentru spirite, şi îl reaprindeau doar de la flăcările focului sacru al druzilor.

Ajunsă în Statele Unite, sărbătoarea s-a îndepărtat de tradiţiile păgâne, iar primele costume de Halloween au apărut în magazinele americane prin anii 1930.

(w460) Grădini c

Tradiţional, cele mai populare dulciuri pregătite pentru sărbătoarea de Haloween sunt merele glazurate, dar nu trebuie uitate nici dulciurile preparate din dovleac sau alte fel de fel de mici trataţii dulci pentru cei mici.

În costume de vrăjitori, schelete, stafii sau alte personaje fel de fel de personaje sinistre şe colindă pe la case punându-se întrebarea “Trick or treat?” (Păcăleală sau dulciuri?) – o mică ameninţare, că dacă nu se oferă dulciuri, atunci celui colindat i se va face o farsă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite