Scandal în plenul Parlamentului, la citirea moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS și AUR. Votul va fi dat după decizia CCR

9 septembrie 2021, 08:10

Zarvă mare la începutul ședinței de plen. USR PLUS și AUR au vrut să adauge pe ordinea de zi dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură. Liberalul Florin Roman, lăsat de Ludovic Orban să îi țină locul la prezidiu, a acaparat microfonul și a împiedicat-o pe Anca Dragu să conducă ședința de plen. Cei de la USR și AUR l-au înconjurat și i-au cerut să cedeze microfonul.

În Parlamentul României s-au spus cuvinte grele.

Într-un final, moțiunea a fost citită. Nu se poate spune însă când va fi dezbătută și votată. PNL și UDMR, cu ajutorul PSD, au stabilit ca pașii următori să aibă loc doar după ce Curtea Constituțională decide dacă există sau nu un conflict juridic între Guvern și Parlament, din cauza unor semnături la textul moțiunii. Ludovic Orban a făcut opinie separată.

O decizie a Curții Constituționale e așteptată după 15 septembrie. Iar Guvernul poate funcționa în formula actuală încă o lună și jumătate.

Președintele Klaus Iohannis dă asigurări că situația este sub control.

În toată această dispută politică, plenul reunit al parlamentului a votat în unanimitate, la propunerea PSD, înființarea unei comisii de anchetă privind creșterea prețurilor la gaze și energie electrică.

ACTUALIZARE Ședința plenului reunit s-a încheiat.

ACTUALIZARE George Simion cere convocarea unei ședințe comune pentru marți, 14 septembrie, pentru dezbaterea și  votul moțiunii de cenzură.

ACTUALIZARE Este citit textul moțiunii de cenzură. Premierul Florin Cîțu nu este prezent.

ACTUALIZARE A început ședința de plen în care este citită moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR. Ordinea de zi a fost aprobată. A fost respinsă propunerea deputatului USR-PLUS  Ionuț Moșteanu de a fi introdusă pe ordinea de zi stabilirea calendarului moțiunii. Propunerea a fost respinsă cu 117 voturi pentru şi 216 împotrivă.

ACTUALIZARE Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a preluat conducerea şedinţei de la vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Roman. Şedinţa Parlamentului a început sub conducerea lui Florin Roman, căruia preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, i-a delegat atribuţiile. Roman a precizat că şedinţele plenului reunit se conduc alternativ de preşedinţii celor două Camere sau de înlocuitorii lor. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a solicitat vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Roman să-i permită preşedintelui Senatului, Anca Dragu, să conducă şedinţa.

ACTUALIZARE Florin Cîțu, premier: „Ieri am sesizat CCR. Cred că dacă decizia CCR ne dă nouă dreptate, voi veni public și voi cere demisia președintelui Camerei Deputaților și Senatului pentru ce au făcut în această perioadă. (…) Deci dacă decizia CCR ne este favorabilă nouă, voi cere demisia celor doi„.

„Eu nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzurile celor doi președinți”, a declarat Florin Cîțu, întrebat dacă va merge în Parlament la citirea moțiunii de cenzură.

ACTUALIZARE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi-a delegat atribuţiile liberalului Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei, pentru şedinţa de plen.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

ACTUALIZARE Au fost 14 voturi pentru amânarea dezbaterilor la moțiune până după decizia CCR, a subliniat Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal TVR2.

Voturile „pentru” au fost date de parlamentarii UDMR, PSD și PNL.

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu: „Au acceptat că este o moţiune validă, valabilă – fiind de acord cu citirea acestei moţiuni – şi apoi, imediat, au călcat în picioare Constituţia şi au amânat dezbaterea şi votul pe o dată ulterioară deciziei Curţii Constituţionale. Nu este nimic anticonstituţional şi ei ştiu foarte bine asta, fiind de acord cu citirea moţiunii de astăzi. Practic, astăzi au decis cei de la PNL şi PSD că semnăturile acelea nu sunt bune înainte de congresul PNL, dar sunt bune după congresul PNL. Aşa trebuie citită decizia de astăzi. În continuare, Marcel Ciolacu îi ţine spatele lui Cîţu şi îl ţine pe perfuzii politice, dacă pot să spun aşa, la Palatul Victoria„.

ACTUALIZARE Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban: „Blocarea derulării procedurilor reprezintă o încălcare a Constituției și o încălcare a principiului constituțional al statului de drept”.

Eu sincer nu-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi (…) cum au putut să voteze așa ceva, cu atât mai mult cu cât există o altă decizie CCR cu referire la termenul constituțional și regulamentar care este prevăzut privind termenul de dezbatere, a subliniat Orban.

Potrivit lui, cei care au votat amânarea „la calendele grecești” au făcut-o pe proprie răspundere.

ACTUALIZARE Alina Gorghiu, senator PNL, a explicat că ar fi anormal să existe o decizie CCR care să contrazică a doua zi numirea unui nou premier desemnat în baza votului la moțiunea de cenzură. Întrebată care este baza legală pentru care s-a venit cu propunerea de amânare a votului, ea a subliniat că propunerea UDMR a fost susținută de acest argument.

PNL a votat împotriva începerii de astăzi a calendarului pentru procedurile privind moțiunea de cenzură.

ACTUALIZARE „Avem astăzi plenul reunit în care vom citi moțiunea de cenzură și asta mi se pare că este știrea momentului, că moțiunea a intrat pe acest făgaș. Tertipurile vor continua și au continuat și în a doua parte a ședinței. La propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii și votului până după decizia CCR. Analizăm posibilități, dar trebuie să spunem că această așteptare nu are niciun fel de rost și nu este întemeiată în niciun articol în Constituție în principal”, a subliniat Anca Dragu, președintele Senatului.

Plenul este suveran, dar trebuie să avem majoritate pentru un asemenea vot, deci trebuie să vedem evoluția în timpul plenului, a subliniat președintele Senatului.

Încă se joacă aceste șanse, a subliniat Dragu, referitor la posibilitatea ca moțiunea să fie votată marți, în termenul de 3 zile prevăzut.

ACTUALIZARE Votul pe moțiunea de cenzură va fi dat după ce CCR se va pronunța în această speță, urmare a sesizării anunțate de premierul Florin Cîțu.

Lucian Romașcanu a subliniat că parlamentarii PSD au vrut să evite situația în care să fi fost doi premieri: unul pus de coaliție și unul decis de CCR.

ACTUALIZARE Moțiunea de cenzură USR-PLUS AUR va fi citită la ora 16.00. Decizia a fost luată în a cincea ședință a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului dedicată acestei chestiuni.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a subliniat că există decizia CCR prin care moțiunea trebuie dezbătută la 3 zile după citire.

Potrivit Constituției și regulamentului, există termenul de 5 zile pentru citirea moțiunii și de 3 zile până la dezbatere și vot.

El a insistat că moțiunea nu are legătură cu competiția internă din partid, dar a subliniat că ședința de Birou politic național de miercuri a fost nestatutară. Întrebat despre ședința BPN PNL de astăzi, Ludovic Orban a râs și a comentat că sunt unii colegi „mai înfierbântați” care nu înțeleg că acțiunile trebuie să fie în interesul românilor și că trebuie respectate Constituția, legile țării și, implicit, statutul partidului.

Întrebat ce se întâmplă la ședința de dezbatere și de vot dacă nu va fi cvorum, Ludovic Orban a explicat că, în mod clar, ședința nu se poate desfășura.

La citirea moțiunii însă, ședința nu are nevoie de cvorum.

ACTUALIZARE Surse: Într-o nouă ședință desfășurată joi dimineață, Biroul Politic Național al PNL a decis că parlamentarii liberali pot participa la plenul de astăzi, în cadrul căruia ar urma să fie citită moțiunea de cenzură.

ACTUALIZAREAm luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei„, a anunțat miercuri Ludovic Orban.

Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.

„Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (…), plenul este suveran”, a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Ludovic Orban a susţinut că nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură.

„Nu este prevăzută necesitatea cvorumului la citirea moţiunii de cenzură. Cvorumul este necesar la acele şedinţa la care se adoptă legi, hotărâri, moţiuni”, a explicat Orban.

Premierul Florin Cîţu a anunţat ieri că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS – AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.

În acelaşi timp, premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.

Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va participa la niciuna dintre şedinţele de plen pe tema moţiunii de cenzură, demers care nu este pe agenda românilor, după cum a declarat pentru Agerpres liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

Agerpres: Parlamentarii PSD vor participa la ședința de plen reunit de joi, în care ar urma să se citească moțiunea de cenzură

Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite