În oraş, ca la ţară! Ţicău, cartierul pitoresc în care se află bojdeuca lui Creangă

Sigur aţi văzut zone din mijlocul oraşului care au totul, numai ce le trebuie, nu. Adică drumul până la vile luxoase e o mocirla nesfârşită. Una dintre cele mai vechi si grave probleme rămâne şi toaleta în curte pentru mulţi români şi pentru multe şcoli de la noi. Copii care îngheaţă de frig în bănci şi de la care avem pretenţii de excelenţă.

10 Februarie 2020, 13:05 (actualizat 10 Februarie 2020, 13:07) |
Țicău, un cartier pitoresc în inima Moldovei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Țicău este un cartier al Iaşului, pitoresc și încărcat de istorie. Pe aici au trecut, de nenumărate ori, Ion Creangă și Mihai Eminescu. De fapt, principala atracție din Țicău este Bojdeuca, unde Creangă a locuit timp de 17 de ani. Aici este primul muzeu literar din România și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din țară.

Străzile înguste, întortocheate și pietruite sunt extrem de pitorești pentru cei care aleg să se plimbe pe aici. Pentru locuitori, însă, viața în Țicău e și frumoasă, și grea. Mijloacele de transport sunt picioarele, bicicleta sau mașinile personale. Asfaltul pare să respecte alternanța deal-vale. Aerul, însă, e ceva mai curat aici decât în zonele mai aglomerate ale orașului. Casele vechi stau, timide, lângă altele noi, țanțoșe.

Dacă ieșim, însă, din această prezentare ușor idilică, impusă și de spiritul locului, trebuie să amintim și de necesitatea unor lucrări de consolidare a versantului, din cauza fenomenului de alunecare întâlnit în zonă. În anii ’90, de exemplu, s-au produs alunecări care au dus la prăbușirea cornișei. Aproximativ 100 de case au fost afectate. S-au distrus utilitățile și carosabilul pe mai multe hectare.

Municipalitatea susține că pregătește consolidarea versantului și că dorește reabilitarea și modernizarea mai multor străzi din această zonă. De asemenea, există un proiect pentru înlocuirea unor conducte de apă potabilă și refacerea branșamentelor.

Revenind însă la Creangă, să nu uităm că pe 31 decembrie s-au împlinit 130 de ani de la moartea sa. Iar pe 1 martie marcăm ziua de naștere a celebrului scriitor.

La Bojdeucă găsiți și acum, ca în tot Țicăul, de altfel, pisici neastâmpărate care amintesc de mâțele ce-l însoțeau, zi de zi, pe povestitor. Iar dacă tot veniți să vizitați Bojdeuca, încercați să descoperiți și Țicăul la pas. Veți concluziona singuri de ce Creangă numea „Valea Plângerii” acest loc. Dar și de ce petrecea ore în șir, alături de Eminescu, în cerdac, privind viața unei vechi mahalale a Iașului și dealurile din jur.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 15°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 5°C 8°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI