"În noaptea aceasta a fost plângere și tânguire în tot Banatul". De Rusalii se împlinesc 70 de ani de la deportarea în Bărăgan

Se împlinesc 70 de ani de când mii de familii de bănățeni au fost ridicate de trupele de Securitate din propriile case, în noaptea de Rusalii, și strămutate cu forța în pustiul Bărăganului. La slujba de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Mitropolitul Banatului a vorbit despre suferința celor care și-au văzut viața năruită într-o singură clipă.

20 Iunie 2021, 15:09 (actualizat 20 Iunie 2021, 22:03) |
Deportați în noaptea de Rusalii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Profesorul Vasile Fantaziu avea 19 ani în iunie 1951. Terminase anul școlar și ajunsese acasă, la părinții lui, în Jimbolia.

În noaptea Duminicii de Rusalii, agenți de la Securitate au bătut cu patul armei în poartă și le-au dat 3 ore să fie gata de plecare.

Au ajuns în gara Bărăgan. Acolo au fost dați jos din trenuri și lăsați în câmp.

O parte dintre cei mutați cu forța în arșița Bărăganului nu s-au mai întors niciodată. Cei care au revenit le-au povestit și celorlalți drama suferită.

Deportările din Banat au avut un singur scop: să-i elimine pe cei considerați dușmani de clasă, indiferent de vârstă.

În jur de 40.000 de oameni din localități aflate de-a lungul graniței cu Iugoslavia, din Caraș-Severin, Timiș și Mehedinți au fost duși cu forța de trupele de Securitate și lăsați în Bărăgan.

"Să deportezi 40 de mii de oameni gospodari şi credincioși, să-i azvârli în câmp unde frate şi soră le erau ciulinii Bărăganului. (...) Imaginaţi- vă trenuri, vagoane întregi, mame şi copii, părinţi, bărbaţi... în noaptea aceasta a fost plângere şi tânguire în tot Banatul", a rememorat Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI