În multe biserici din ţară, preoţii au ţinut slujbe speciale de Crăciun pentru refugiaţii ucraineni

7 ianuarie 2023, 19:02

Au fost momente pline de emoţie în paraclisul Colegiului ortodox din Cluj-Napoca. Zeci de refugiaţi au asistat la slujba de Crăciun pe rit vechi, oficiată în limba ucraineană. Departe de familie şi de ţară, au găsit pentru câteva clipe linişte.

Victoria este din Odessa. A venit cu copiii la Cluj de anul trecut, din aprilie. Lucrează la un club dedicat celor mici și mamelor, unde se simte utilă. De Crăciun, am găsit-o la cantina asociaţiei O Masă Caldă, unde voluntarii au gătit şi au pregătit o masă festivă pentru refugiaţi.

Victoria: Am vrut să ne întoarcem acum acasă la tatăl și la soțul meu, dar condițiile nu ne permit. Orașul Odessa nu este atacat acum, dar cu toate acestea e periculos, aşa că am decis să rămânem la Cluj. Simțim spiritul sărbătorilor şi suntem ca într-o mare familie.

S-a refugiat la noi în ţară şi doamna Raisa. Este din Cernăuți, unde i-a lăsat pe cei dragi – fiul, nora și doi nepoți. ÎI e dor de ei. Azi, de Crăciun, s-a rugat pentru pace, singura care le poate aduce viaţa dinainte.

Zeci de voluntari s-au implicat pentru ca refugiaţii ucraineni să simtă, măcar puţin, magia sărbătorilor.

Copiii refugiaţilor au primit cadouri de Crăciun, din grija voluntarilor şi a donatorilor cu suflet mare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite