În lupta cu drogurile. Mai multe ONG-uri propun testarea suprafețelor din școli pentru a realiza campanii de prevenire

Vârsta consumatorilor de droguri scade de la un an la altul, o recunosc cei care lucrează zi de zi pentru a stopa acest fenomen. Dar, atât timp cât modul în care se face prevenire nu este eficient, organizaţiile caută alte variante. Un nou proiect lansat acum presupune testarea suprafeţelor din şcoli, tocmai pentru a vedea ce fel de droguri consumă tinerii, astfel încât măsurile să fie adaptate provocărilor.

30 Iunie 2022, 20:32 Știrile TVR |

Contaminarea unei suprafețe s-ar putea face la fel de simplu ca atunci când vezi dacă e praf sau nu în zona respectivă.

Astfel de teste, realizate de o companie românească, ar putea fi folosite pentru a determina dacă şi ce fel de droguri consumă elevii dintr-o şcoală.

Un proiect gândit de mai multe ONG-uri propune folosirea testelor tocmai pentru a realiza campanii de prevenire mai bine ţintite.

Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO România: Nu este scopul nostru să anunţăm agenţia sau să anunţăm Poliţia. Scopul meu e să ştiu ce se consumă ca să pot să targhetez programele de prevenire, informare şi riscurilor asociate substanţelor respective, tinerilor ulterior depistării lor în şcoală.

Propunerea ONG-urilor este ca, în mai multe şcoli din Capitală, o dată la trei luni să se facă această testare. În funcţie de rezultate, să fie observat și comportamentul tinerilor.

Ioana Sima, reprezentant, firmă producătoare teste: Este un test care merge pe bază de reziduuri, nu trebuie să aibă o cantitate mare de substanţă ca să iasă pozitiv.

Dacă se va şti exact ce consumă tinerii, susţin specialiștii, se va ști și cum trebuie să abordeze părinţii situaţia.

Eugen Ilea, președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinţi: Trebuie să cunoaştem dacă copiii noştri au tendinţa de a cosnuma aceste substanţe. Cu toţii consideră în acest moment că mie nu mi se poate întâmpla, uitați că lucrul acesta trebuie să dispară din mentalitatea noastră, a părinţilor.

Proiectul este gândit iniţial pentru Bucureşti, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fie extins şi în alte oraşe ale ţării.

La jumătatea lunii august proiectul urmează să fie depus la Ministerele Educaţiei şi Internelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI