În lupta cu drogurile. Mai multe ONG-uri propun testarea suprafețelor din școli pentru a realiza campanii de prevenire

30 iunie 2022, 20:32

Contaminarea unei suprafețe s-ar putea face la fel de simplu ca atunci când vezi dacă e praf sau nu în zona respectivă.

Astfel de teste, realizate de o companie românească, ar putea fi folosite pentru a determina dacă şi ce fel de droguri consumă elevii dintr-o şcoală.

Un proiect gândit de mai multe ONG-uri propune folosirea testelor tocmai pentru a realiza campanii de prevenire mai bine ţintite.

Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO România: Nu este scopul nostru să anunţăm agenţia sau să anunţăm Poliţia. Scopul meu e să ştiu ce se consumă ca să pot să targhetez programele de prevenire, informare şi riscurilor asociate substanţelor respective, tinerilor ulterior depistării lor în şcoală.

Propunerea ONG-urilor este ca, în mai multe şcoli din Capitală, o dată la trei luni să se facă această testare. În funcţie de rezultate, să fie observat și comportamentul tinerilor.

Ioana Sima, reprezentant, firmă producătoare teste: Este un test care merge pe bază de reziduuri, nu trebuie să aibă o cantitate mare de substanţă ca să iasă pozitiv.

Dacă se va şti exact ce consumă tinerii, susţin specialiștii, se va ști și cum trebuie să abordeze părinţii situaţia.

Eugen Ilea, președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinţi: Trebuie să cunoaştem dacă copiii noştri au tendinţa de a cosnuma aceste substanţe. Cu toţii consideră în acest moment că mie nu mi se poate întâmpla, uitați că lucrul acesta trebuie să dispară din mentalitatea noastră, a părinţilor.

Proiectul este gândit iniţial pentru Bucureşti, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fie extins şi în alte oraşe ale ţării.

La jumătatea lunii august proiectul urmează să fie depus la Ministerele Educaţiei şi Internelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite