În lipsa medicilor de terapie intensivă, Maternitatea Bucur din Capitală nu mai poate face internări. Medicul Manuela Predilă: Rugăm colegii ATI să vină pentru o gardă, două, trei pe lună

Criză de medici ATI la Maternitatea Bucur
Criză de medici ATI la Maternitatea Bucur
25 iulie 2021, 20:53

In urmă cu mai puțin de o lună, medicii de la Maternitatea Bucur au început sa preia din nou paciente fără COVID.

Dar acum se vad în situația de a suspenda internările şi operaţiile.

De la 1 august, linia de garda ATI nu mai poate fi asigurată.

Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie, Maternitatea Bucur: A fost o bucurie mare a pacientelor că am reuşit să ne reluăm activitatea şi va fi o suferinţă foarte mare să le spunem din nou că nu le putem primi. Naşterile pot să aibă loc la orice oră din zi şi din noapte. O maternitate nu poate exista decât cu linie de gardă continuă.

Medicul Manuela Predilă a cerut public ajutorul colegilor anestezişti din alte spitale.

Maternitatea Bucur are angajaţi doar trei medici ATI.

Fosta şefă de secţie, care a trecut prin COVID, s-a transferat la alt spital, după un scandal în care conducerea a acuzat-o că a venit să acopere garda cu simptome de infectare.

In plus, un medic a anunţat că din august va face doar singura garda obligatorie. Iar alt anestezist este în recuperare după COVID.

Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie, Maternitatea Bucur: Noi dorim să lucrăm, dorim să ne primim pacientele. Rugăm colegii ATI care sunt şi ei puţini pentru început să vină pentru o gardă, două, trei pe lună. Şi apoi rugăm conducerea noastră şi ministerul să ne ajute.

Şi conducerea Spitalului Sf. Ioan, de care aparţine maternitatea, face apel către medicii de Anestezie-Terapie Intensivă să accepte să vină să facă gărzi pe contracte cu timp parţial.

Robert Agafiţei, managerul unităţii, ne-a transmis că vineri chiar va scoate la concurs un post la ATI pentru cei care vor să se angajeze aici.

Deficitul de medici ATI este de aproape 50 la sută în toată țara. Iar pentru a fi atractive, contractele de muncă pentru anestezişti ar trebui să fie pe durată nedeterminată, spun experţii.

Prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreşedinte Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă: Ministerul trebuie să ceară tuturor spitalelor să respecte normativele în vigoare, numărul de medici raportat la numărul de săli de operaţie şi numărul de paturi de Terapie Intensivă. În acest an, am reuşit prin programe mari să dublăm dotările ATI de la momentul zero al crizei. Dacă aveam, de exemplu, 1300 de ventilatoare, la sfârşitul anului 2020 aveam 2600. Ce înseamnă asta, că s-a dublat presiunea de muncă.

Reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă cer Ninisterului Sănătăţii să dispună ca sporul de ATI să fie de 85 la sută în toate spitalele.

Acum, cei din spitalele din clinicile mari primesc mai puţini bani decât colegii din oraşe mai mici, care au cazuri mai uşoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite