În Liban moneda națională s-a depreciat cu peste 95% în raport cu dolarul. Băncile nu mai eliberează numerar. ”Am fost astăzi la bancă şi ne-au gonit ca pe nişte câini”

6 octombrie 2022, 11:48

Inclusiv un parlamentar a fost inițial refuzat la ghișeu dar a reușit să-și scoată banii la presiune străzii.

Aceste scene au avut loc în fata băncii centrale libaneze unde oamenii furioși cer să li se dea banii pe care îi au în conturi. Încă din 2019 retragerile de numerar au fost limitate dar în ultima perioadă nu se mai fac deloc și multe bănci sunt închise.

Am fost astăzi la bancă şi ne-au gonit că pe nişte câini.

Au umilit o bătrână care îşi cerea banii. Ce să mai facem? Vă rog, daţi-ne o soluţie.

Străinilor le este milă de noi cum le este milă de nişte câini ai străzii.

În ultimele săptămâni tot mai mulți oameni înscenau jafuri armate, de cele mai multe ori cu arme false, pentru a forța băncile să le dea banii din conturi. Acum o parlamentară a mers la un ghișeu și a cerut 8500 de dolari din propriul cont, bani de care avea nevoie pentru o operație. Cynthia Zarazir a fost inițial refuzată dar după ce s-a prezentat bancă i-a făcut ofertă să-i dea cați bani dorește dar în moneda națională, ceea ce ar fi însemnat să piarada 80% din valoarea depozitului din cauza deprecierii.

După mai multe ore de proteste politiciana a putut să-și retragă toți cei 8500 de dolari din cont. Un caz însă singular. În același timp într-o altă zona din Beirut un bărbat a deschis focul într-o bancă cerandu-și banii. A fost al 6-lea incident de acest fel doar săptămâna aceasta.

Banii libanezi sunt acum sunt mai valoroși ca obiecte de decor. Monedele de 250 și 500 de lire libaneze au devenit suveniruri sau sunt folosite pentru bijuterii.

Când am început să fac aceste bijuterii banii încă erau în circulaţie, dar acum se vând la kilogram pentru că nu mai au nicio valoare.

O monedă de 250 de lire libaneze este acum echivalentul a 0,01 dolari americani în timp ce o brățară decorată cu această monedă se vinde cu aproape 4 dolari. Sunt și cei care deși nu le mai folosesc le colecționează pentru copii și nepoți să vadă și ei cum era odată lira libaneză.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite